Jste zde


Džala néti – očista nosních dutin
Vlastimil Boháč

Džala néti – očista nosních dutin

Jogínská tradice nám přinesla kromě četných tělesných a duchovních cvičení i celou řadu technik očisty těla. Jednou z nich je i očista nosních dutin zvaná džala néti. Jedná se o jednu z méně náročných jogínských technik, kterou při troše tréninku může zvládnout každý z nás.

 

Ačkoli si to běžně neuvědomujeme, je vzduch, který běžně dýcháme, plný bakterií, sporů hub, alergenů a dalších škodlivin. Tyto nečistoty nejen že zatěžují náš imunitní systém, ale rovněž mohou přispívat k ucpávání a dráždění nosních dutin. Podle jogínské tradice očista džala néti pomáhá při všech potížích od ramen nahoru. Může blahodárně působit při nachlazení, rýmě, neprůchodnosti nosních dutin, některých bolestech hlavy, zánětech čelních dutin, při pálení očí, šerosleposti, při zhoršeném sluchu, výtoku z uší a alergii. Kromě toho pozitivně ovlivňuje paměť a schopnost koncentrace. Je až s podivem, nakolik dochází při úspěšném zvládnutí očisty k pocitům lehkosti, projasnění mysli a zvýšení bystrosti.

Džala néti je v podstatě výplachem nosních dutin. K jejímu provedení potřebujeme tzv. néti konvičku se speciálně upravenou koncovkou. Ta se dá sehnat v obchodech příznivců jógy nebo v e-shopech. Jako náhražka se někdy používají dětské konvičky nebo speciálně upravená PET láhev. Podstatné je, aby koncovka, z které voda vytéká, byla schopna plně ucpat nosní dírku. K výplachu používáme vodu ohřátou zhruba na 38 – 40 °C s 1 čajovou lžičkou soli na 1 litr vody. Při použití tohoto roztoku však může sůl někdy dráždit sliznice a vyvolávat pálení očí nebo bolesti hlavy. Jako ideální alternativa pro ty, kteří nemají předsudky vůči urinoterapii, se jeví použití vlastní uriny, která má vynikající dezinfekční účinky a zároveň nedráždí tkáně.

Samotná očista probíhá následovně. Předkloníme se nad umyvadlo a hlavu výrazně nakloníme na stranu. Koncovku konvičky vsuneme do „vrchní“ nosní dírky tak, aby byla zcela ucpána. Anatomie nosních dutin umožňuje vtékání roztoku do jedné nosní dírky a zároveň plynulé vytékání druhou nosní dírkou ven, což je také cílem této procedury. Po vyprázdnění poloviny konvičky vyfrkneme z nosních dírek zbytek tekutiny a propláchneme stejným způsobem i druhou nosní dírku. Ať již při provádění techniky máme zadržený dech či nikoli, důležité je mít vždy otevřená ústa. V opačném případě hrozí, že se tekutina dostane Eustachovou trubicí do uší, což je nežádoucí. Zejména v začátcích se vám může stát, že tekutina místo do druhé nosní dírky poteče do úst. Vězte však, že opakováním lze zdárné provedení nacvičit v poměrně krátkém čase.

Proceduru lze ideálně praktikovat každý den v rámci ranní hygieny nebo kdykoli dle potřeby.




Hodnocení článku:

Hodnocení: 
0
Zatím nehodnoceno

Vlastimil Boháč

Zaměření:

Alternativní péče o zdraví a duchovní rozvoj

Kontakt:

vlastimil.bohac@email.cz

Web: http://vlastimilbohac.blogspot.cz

Telefon: Nevyplněno



Další články autora