Jste zde


Džala dhauti – očista žaludku
Vlastimil Boháč

Džala dhauti – očista žaludku

Jogínská tradice již i zde na západě inspirovala mnoho lidí zejména svou životní filozofií, systémem tělesných cvičení a technik ke zklidnění a projasnění mysli. Méně se již hovoří o tom, že nám dávná indická moudrost v rámci různých škol jógy přináší i techniky očisty těla. Jejich relativní náročnost jde však ruku v ruce s jejich vysokou efektivitou. Podívejme se nyní společně na jednu z nich, jež může při troše tréninku ovládnout každý z nás. Nazývá se džala dhauti, někdy také vamana dhauti nebo kuňdžala a jedná se o očistu žaludku.

 

 

Význam a provedení očisty

Nevhodně zvolená strava složená z přemíry masa, mléčných výrobků, cukrovinek a moučných výrobků, která způsobuje zahlenění a překyselení, působí nežádoucím způsobem na všechny orgány a žaludek v tomto směru není výjimkou. Připočteme-li k tomu ještě případné kouření, alkohol a permanentní stres, je dílo zkázy často dokonáno a překyselení žaludku, pálení žáhy s ním spojené, trávicí potíže, záněty žaludku a dvanácterníku či přímo vředy na sebe nenechají dlouho čekat. Při dlouhodobě nadměrné konzumaci stravy navíc dochází k anatomické deformaci žaludku, respektive k prověšení jeho spodní části. Právě v tomto prověšení zůstává trvale část obsahu žaludku, která kvasí a stává se živnou půdou pro množení patogenních kultur, např. nebezpečného Helicobacteru pylori. Tento problematický obsah se vždy znovu smíchá s čerstvou potravou, kontaminuje ji a ta pokračuje dále do střevního traktu, čímž dochází ke chronické zátěži střev.

Přitom nám tradice jógy nabízí zcela přirozenou techniku očisty, kterou lze provádět doma v soukromí a zcela zadarmo. Je odpozorována z přírody, kde slon v případě žaludeční nevolnosti odsává chobotem ze svého jícnu obsah žaludku a vypouští ho ven. Odtud pochází i jeden z názvů očisty, kuňdžala neboli „gesto slona“. Jedná se tedy o vyzvrácení většího množství vypité vody, čímž dochází k vyloučení patogenních kultur a hlenů, které obvykle brání žaludeční sliznici produkovat dostatek trávicích šťáv.

Technika se provádí nalačno, nejlépe ráno. Vypijeme 1 – 2 litry vlažné vody, do které můžeme přimíchat čajovou lžičku soli nebo jedlé sody. Poté se předkloníme tak, aby se trup nacházel ve vodorovné poloze, nahrbíme záda a mírně stlačíme břicho. Levou rukou lehce zatlačíme na žaludek v oblasti solar plexu, ukazováčkem a prostředníčkem pravé ruky si podráždíme kořen jazyka, čímž bychom měli docílit dávivého reflexu a vyzvrácení vypité vody. Voda nebude vycházet najednou, nýbrž v několika etapách. Ideální je takto vyzvrátit všechnu vypitou vodu.

Techniku by neměli provádět lidé s výrazně zvýšeným krevním a nitroočním tlakem, srdečními chorobami, dále lidé s pokročilým stadiem rakoviny žaludku a trávicí trubice či s žaludečními vředy.

Je zcela pochopitelné, že někteří z nás mají silnější dávicí reflex a jiní slabší. Někomu se proto podaří techniku zdárně provést již napoprvé, jiný se bude potýkat s problémy. Nepodaří-li se vodu vyzvrátit, nic se neděje. Techniku lze natrénovat pravidelným opakováním.

Význam očisty žaludku spočívá také v jeho poloze v trávicím traktu. Není příliš efektivní pouštět se do tolik důležité očisty střev, jestliže nepročištěný žaludek bude poté dále propouštět do střevního traktu kontaminovanou potravu. Z toho důvodu by měla být očista žaludku v procesu detoxikace vždy první v pořadí.

 

Psychické zábrany

Je celkem přirozené, že hovoříme-li o záměrném vyvolávání zvracení vypité vody, můžeme pociťovat odpor nebo dokonce znechucení. Je tomu tak proto, že tato technika nemá v našem kulturním prostředí žádnou tradici a akt zvracení tudíž asociujeme s krajně nepříjemnými vzpomínkami na intoxikovaný organismus, který již nebyl schopen dále trávit. Očista džala dhauti však znamená zcela jinou zkušenost. Pocit výrazné nevolnosti zde není přítomen, jde jen o vyvolání dávicího reflexu.

Záleží samozřejmě na každém z nás, jak k této možnosti ozdravit svůj žaludek přistoupíme. Pro ty z nás, kteří pro své zdraví chtějí něco udělat, ale pocity odporu a nedůvěry nám stojí v cestě, existuje metoda, která nám může tuto překážku pomoci odstranit. Podobně jako v meditaci a následně i v běžném životě praktikant trénuje nezúčastněné sledování svých myšlenek a emocí, lze podobný princip uplatnit i zde. Neztotožníme-li se okamžitě s pocity odporu a nedůvěry za pomoci vnitřního uvolnění, máme možnost od nich poodstoupit a pozorovat je z klidu vlastního nitra jako vnější produkty naší mysli, se kterými se nemusíme identifikovat, stejně tak jako s celou řadou dalších negativních myšlenek a emocí, pokud nás v životě nějak omezují. Tímto způsobem můžeme tyto překážky na cestě za zdravím opustit, protože je již nepotřebujeme.

Samozřejmě i u očisty žaludku platí, že aby technika měla z dlouhodobého hlediska smysl a plnila svůj účel, je třeba upravit své mentální a stravovací návyky tak, aby dosahování či udržování fyzického zdraví podporovaly.




Hodnocení článku:

Hodnocení: 
0
Zatím nehodnoceno

Vlastimil Boháč

Zaměření:

Alternativní péče o zdraví a duchovní rozvoj

Kontakt:

vlastimil.bohac@email.cz

Web: http://vlastimilbohac.blogspot.cz

Telefon: Nevyplněno



Další články autora