Jste zde


Recepty zdravé výživy aneb kuchařka na víkend - Lahůdkové masíčko naložené nejen v medu
Bohumil Přikryl

Vaříš, vařím, papáme. Jó, tak to já rád. Tak mne napadlo, že bychom si mohli uvařit velmi nezvyklou mňaminu a to maso naložené nejen v medu. Nachystáme si, co nachystáme, vlítneme do lednice pro maso a to jakékoliv. No, myslím si, že by bylo namístě pro ty z nás co nemají ještě tolik zkušeností malé upřesnění. Tak tedy:

libové vepřové, nejlépe kýta nebo kotleta
Pro ty z nás co až tak nehledí na nějaký ten kilojoul navíc mohu doporučit i krkovici. Dále potom jakékoliv drůbeží maso i králík.

Do čeho to vlastně budeme maso nakládat?
Do marinády z medu a ještě do několika ingrediencí:
2 lžíce oleje (olivový)
4 lžičky medu
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce ústřicové omáčky
2 lžičky kvalitního octa
podle chuti česnek

Marinádu dáme do kastrůlku a necháme přejít varem. Necháme vychladnout a připravíme si maso.
Plátky masa naklepeme, nemusíme do něj bušit, vepřové trochu víc, drůbeží přes igelit jemně. Maso naložíme do vychladlé marinády a 24hod. necháme odležet. Druhý den osmažíme na oleji. Mohu-li doporučit pak oleje pouze minimum.
A příloha? Postačí syrová zelenina jemně nastrouhaná, doplněná třeba sterilovanou kukuřicí nebo vařené brambory. Chutím se meze nekladou. Špekům zmar!!!