Jste zde


Tělové svíčky - tvořivá hra se zdravím
Erika Vincoureková

Jojojoj, jooj, jooj ozývalo se už po několik nocí z dětského pokoje. Filípek zase nespal, bolely ho ouška. Plakala jsem s ním. Věděla jsem jaká to je bolest. Do šesti let mi stihli pětkrát propichovat ucho kvůli zánětu středního ucha. Antibiotika nezabíraly. Zkoušeli jsme zahřátý olej, ocet, alkohol, zábaly. Nic. Zoufalá jsem zavolala kamarádce léčitelce. Poradila mi ušní svíčky. Prý je dostanu v lékárně nebo někde v obchodě s esoterickým zbožím. Přiběhla jsem s nimi domů a protože jsem tomu příliš nedůvěřovala, protože oheň u dětské hlavičky se mi zdál dost nebezpečný, předala jsem je dceři. Ta bez problému zasunula svíčku do ucha a zapálila ji. Raději jsem se nedívala, ale ticho a klid, které zavládly, mě vrátili do dětského pokoje. Filípek klidně spinkal, bolest byla pryč. Na rtech měl úsměv. Od té doby uběhlo již deset let, ale na ušní a tělové svíčky nedám dopustit. Nastudovala jsem si o nich všechno, co se dalo.

 

Historie
Podle archeologů znali lidé ušní svíčky už na začátku naší civilizace v dobách slávy Atlantidy, Lemurie a bájné země Mu. Znali je i ve staré Indii, Číně, Tibetu, Egyptě či Řecku. Dnes se častěji dočtete v dostupné literatuře, že je využívali šamani zejména v indiánském kmeni Hopi. Proto je někde nazývají i Hopi svíčky. S jejich pomocí vyháněli zlé duchy z těla a pomáhali tím "nakopnout" samoléčící procesy v organismu. Tyto starověké kultury používaly na výrobu svíček, tedy z mého pohledu spíše komínů papyrus, rákosí, duté stonky různých rostlin či hliněné trubky s dvojitou šroubovicí. Později to byly trubky vytvořené z novinového papíru napuštěného voskem nebo voskem napuštěné kukuřičné listy. Dnes se tyto svíčky vyrábějí většinou ručně a jsou z jemné voskem napuštěné bavlny, lnu nebo jiné přírodní tkaniny napuštěné včelím voskem s přísadami různých léčivých bylin jako například, šalvěje, heřmánku, eukalyptu, aloe vera, kurkumy, levandule, tea tree atd., které svými vlastnostmi znásobují léčivé účinky svíček a speciální posilují různé terapeutické účinky. A proč se prapůvodně stalo vstupním orgánem ucho? Moderní vysvětlení je jednoduché a vychází samozřejmě ze staré moudrosti. Pokud si prohlédneme obrázky v ordinacích akupunkturistů, nebo lékařů praktikujících tradiční čínskou medicínu, zjistíme, že v uchu se nacházejí aktivní body všech tělesných orgánů a že právě ucho, které vypadá jako malé embryo, může velmi účinně uvolňovat energetické, ale i fyzické bloky v celém těle. Teplem svíčky jsou stimulovány reflexní body, které dále stimulují jednotlivé nervové dráhy a ty zase nesou vzruchy do orgánů ...

 

Proč věřím svíčkám?
Protože miluji vše neinvazivní, přirozené a rychle účinkující. Samozřejmě z holistického pohledu. Díky svým zkušenostem s lékaři už dávno nejsem pro léčení jednotlivých orgánů. Vím, že všechno se vším souvisí a v těle to platí stejně. Praxe ukazuje, že ačkoli prodejci doporučují ušní svíčky na očištění ucha od ušního mazu a jiných nepřirozených nečistot, nikdy to není jen o tom. Možná se bojí říci více, abychom neskončili jako v USA, kde je léčba ušními svíčkami vyhodnocena jako neefektivní a její výkon se v oficiálních ordinacích zakazuje. Dokonce je prohlásili za lidskému zdraví nebezpečné a protizákonné. Samozřejmě, vždyť zdravý člověk nepřináší farmaceutickému průmyslu dolárky ... a nenabalí se na něm ani státní kasa. Naštěstí tuto léčbu může dělat klidně i doma. Velký machr to dokáže i sám, ale lepší je, pokud se svěříte někomu druhému, už proto, že zbytky popela, nebo nečistot si sám nedokážete tak dobře odstranit. Dnes už existují i ??kurzy, kde se přesně naučíte, jak se svíčkami zacházet, kdy je vhodné je aplikovat a na které nemoci působí přímo zázračně, kdy věřit intuici a kdy se vybrat vyšlapané cestičky z praxe. Myslím si, že v každé rodině by alespoň jeden člen měl absolvovat takový kurz. Já jsem kvůli tomu cestovala až do Maďarska, protože u nás ještě takové kurzy neexistovaly. (Jinak, ručně vyráběné svíčky z Maďarska jsou mimořádně kvalitní a cenově velmi "friendly", tedy přátelské). Ušní a dnes už i tělové svíčky řeší velmi mnoho problémů a kromě toho se dají využít i jako prevence. Znám případy, kdy pomohly i při léčbě velmi závažných onemocnění, se kterými si lékařská věda ještě neumí dost dobře pomoci. Například hučení v uších, závratě, které podle výsledků vyšetření nemají žádný důvod, ženské nemoci ...

Samozřejmě, že invazně, tedy pomocí skalpelu se také zbavíte myomů, ledvinových, nebo žlučových kamenů, skalpelem se rozhodně dá dostat i do uší a vybírat odtud nečistoty. Jenže pooperační rány, srůsty, vliv narkózy jsou vedlejší produkty, které vůbec nepotřebujeme. Ušní ani tělové svíce nemají žádné vedlejší účinky. Nedoporučuje se aplikovat je spíše než po pěti dnech po perforaci bubínku a problémy může způsobit, pokud máte alergii na některou z účinných látek přidaných do vosku. Tato léčba je vhodná stejně pro děti, jako pro dospělé, či seniory. Pokud se velmi malým dětem obáváte dát svíčku přímo do ucha je možné položit ji cca dva cm, do prohlubně u ucha. Účinek u dětí je téměř identický. Komínový efekt, který vytváří svíčka jemně působí na nervová zakončení, meridiány a pomáhá vytahovat toxiny z těla. Přibalit ušní svíčky do zavazadla bych doporučila všem potápěčům a náruživým plavcům. V krajním případě vám svíčka pouze pročistí hlavu, neboť indiáni věří, že všechny otvory v hlavě jsou propojeny a proto průduch vyčistí všechno přebytečné a rozezvučí nervy a lymfu tak, aby mohla životodárná energie proudit čistě a bez překážek. Pak zjistíte, že s pročištěnou hlavou lépe vnímáte barvy, vůně a chutě a vaše mysl a tělo jsou v úplné harmonii, což také není efekt k zahození.

 

Jakých chorob nás mohou zbavit svíčky?
Bolesti uší, bolesti hlavy, zanesené dutiny, nedoslýchavost, problémy s rovnováhou, pískání v uších, cukrovka, srdeční problémy, artritida, emoční labilita, poruchy spánku, poruchy funkce enzymů, šeroslepost, problémy se zrakem, necitlivost některých částí těla, candida, zanesená játra a kožní choroby s tím související, kvasinkové onemocnění, plísně, paraziti, viry, svědění v uchu, stres, myomy, nezhoubné nádory, kameny, vysoký, zda nízký tlak, žaludeční problémy, detoxikace lymfatického systému, astma, senná rýma, migréna, artróza, chřipka, nachlazení, zánět dutin, uvolnění blokované energie (deprese, vyčerpání), řešení stavů akumulované energie (stres, napětí, agresivita), poruchy metabolismu, stimulace toku lymfy (záněty, detoxikace tkání), léčba otoků a pooperačních ran, zmírnění bolestí, jejichž příčiny neznáme, vyléčení hemoroidů, bolesti zubů, zlepšení imunity - pravidelně přikládat svíčku na brzlík, dna, zduřelé uzliny, neuralgie, Meniérova choroba ... Většina těchto onemocnění nevznikla ze dne na den a proto je naivní myslet si, že zmizí po jednom ošetření. Většinou se doporučuje zanesenému organismu věnovat alespoň jeden měsíc. Později údržba sestává jednou kúrou do měsíce. Na začátku kúry se stává, že se zdravotní stav na přechodné období zhorší, to je znamení, že se začala v těle transformace. Klidně pokračujte v kúře.

Postup
Jak to funguje? Hořící ušní svíčka tahá vzduch zdola nahoru a vytváří tak ve vnitřních prostorách ucha podtlak. Díky tomu se do ucha dostává kondenzát z včelího vosku a směsi bylin, který vzniká při hoření. Tento kondenzát je transportní médium pro stoupající přehřátý vzduch a klesající kondenzát vytváří v uchu efekt ventilace. Tento proces způsobuje silnou aktivaci látkové výměny a lymfatického systému v oblasti hlavy.

Již v předchozích řádcích jsem naznačila, že je dobré, když vám někdo při aplikaci pomáhá. Vy si lehnete na bok, odhrnete vlasy a pomocník vám zasune svíčku do ucha a zapálí ji. Dobré je mít připravenou misku s vodou, kde uhasí zbytek svíčky a nůžky. Občas může svíčku vytáhnout z ucha a přesvědčit se, zda je otvor v pořádku, popřípadě může odstřihnout spálenou část. Vždy se postarejte o obě uši, i kdyby vás bolelo pouze jedno. Důvody již byly objasněny. V případě tělových svíček je třeba dát kolem "kmene" svíčky, kousek papíru nebo hadřík, abyste mohli znečištěný popel vyhodit bez toho, aby se opět dostal do těla přes pokožku. Při používání buďte soustředění a opatrní. Někdy může dojít k malým popáleninám. Nelekněte se nepříjemného zápachu. Ne vždy provází terapii, ale může se stát, že spálený ušní maz vydá silný dráždivý zápach.

Někdy je dobré po skončení terapie dát si do ucha na pár minut vatičku namočenou v mandlovém nebo olivovém oleji. Popřípadě promasírovat ucho olejem z třezalky tečkované. Terapii podporuje i krátká masáž ve směru hodinových ručiček (pokud jde o zánět, tak proti směru) v oblasti kam přikládáme svíčku. Pustit si meditační hudbu a oddat se pohodě, kterou přineslo uvolnění a proudění dobré energie zvyšuje účinnost léčby. Spojení s aromaterapií vás přivede přímo do ráje. Já osobně doporučuji a používám vůni růže. Je to protistresové aroma, vyrovnává psychiku a působí povzbudivě. Tuto vůni milují i ??andělé. Každý z nás však má svou vlastní oblíbenou vůni. Tak si ji dopřejte.

Tělové svíčky
Existují Ervinove léčivé svíčky s Andělkou, kde Ervin English popisuje, že pokud jste citliví, můžete vidět, že svíčky s touto příměsí mají něžnou, jemnou auru mléčné bílé barvy a tímto jemným světlem naplňují prostor kolem sebe. Tato jemná energie připomíná jemnou péči matky, její laskavost, něžnost a porozumění. A právě takto popisuje náš Filípek průběh léčby svíčkami. Říká, že si chce "užít mámu", to znamená, že chce preventivní přehřát ucho a tělo. Baví ho to stejně dnes, když je už mládenec, jako před lety, když byl pouze "prcek".

Já mám stejné zkušenosti, když používám tělové svíčky. Terapii si děláme s kamarádkou Milkou navzájem a obě při použití svíčky v pupková oblasti a v podbřišku máme pocit neuvěřitelné ženské péče a tyto příjemné pocity ještě umocňujeme přikládáním polodrahokamů karneolu a záhnědy hned vedle svíčky. Milka si v zimě přikládá i ohřáté lávové kameny. Zjistili jsme, že svíčky a manipulace s nimi při působení meditační hudby a aromaterapie pomáhají zbavovat se i nepříjemných pocitů. Jako kdyby je působení svíčky vytahovalo napovrch. A tak se častým tématem při léčbě stává naše zranění z dětství, ozývá se naše vnitřní dítě, nebo se dostáváme do stadia, když můžeme prožívat pocity z našeho pobytu v matčině těle. Je až neskutečné, jaké účinky může mít taková terapie na psychiku. Zjistili jsme, že děťátko velmi silně prociťuje city, které mají k sobě otec a matka. Ty opravdové, ne ty které hrají. Často tuto terapii provázejí i slzy, ale jak říká čínská medicína: slzy čistí játra. Nuž, vzhůru do očisty! Ale to už je jiné téma. Ale opět přichází na řadu moudrost, která potvrzuje, že vše je v hlavě. A jak myslíme, tak se cítíme.

 

Čemu slouží tělové svíčky?
Tělové svíčky jsou ze stejného materiálu jako ušní, ale přikládají se na místa, která ajurvéda označila jako čakry. Systém čaker v našem těle mluví o energetických centrech, které když mají nezablokovanou energii způsobují náš zářivý zdravotní stav, pokud však nepracují, jsou zablokované a energie jimi nemůže volně procházet způsobují různá onemocnění, podle toho, které orgány ovlivňují. Známe sedm základních čaker, ačkoli dnes se hovoří již o třinácti. K čakrám se vážou různé barvy a zvuky. Proto jsou i tělové svíčky různých barev. Tělové svíčky se přikládají pro podporu funkce jednotlivých čaker a orgánů s nimi spojených.

 

Čakry a jejich barvy

  1. základní čakra - barva červená - nachází se mezi nohama
  2. sakrální čakra - barva oranžová - nachází se přibližně tam, kde je děloha
  3. solar plexus čakra - barva žlutá - nachází se na místě solar plexu a je spojena s naším egem
  4. srdeční čakra - barva zelená - nachází se v oblasti srdce, komparativní barva je růžová
  5. krční čakra - barva modrá - nachází se přibližně tam, kde je štítná žláza
  6. čakra třetího oka - barva fialová - nachází se uprostřed čela
  7. korunní čakra - barva bílá a nachází se nad hlavou, tam kde mají světci svatozáře

 

Červené svíčky - Aplikují se do pupku a požívají se při léčbě ženských orgánů, myomů, zánětů vaječníků ...

Použití: pro posílení radosti a veselosti, rozpustile, vášně, vitální síly, na uzemnění, podporu ženství a rozproudění žiadze.

Oranžové svíčky - Aplikují se na podbřišek a pupík.

Použití: Pro radost z partnerství, mateřskou lásku, pro zvýšení spontánnosti, upřímnosti, hravosti, tvořivosti, kvalitního prožívání sexuality jako spojení duchovní a tělesné jednoty.

Žlutá svíčka - Aplikuje se v oblasti solar plexu.

Použití: pro posílení ega, sebevědomí, vůle, schopnosti seberealizace. Vnáší slunce do života, prosvětluje, zahání depresi, pomáhá lépe se koncentrovat. Při výrazných osobnostech se silným egem třeba pracovat s touto barvou velmi opatrně.

Zelená svíčka - Aplikuje se na místech, kde se maluje Kristovo srdce, téměř uprostřed hrudníku.

Použití: při hledání našeho bodu lásky, při prohlubování pocitu vlastní důstojnosti, při hledání lásky k sobě, ale ik druhým. Na posílení jednoty a bezpodmínečné lásky. Je dobré spojit ji s něčím růžovým, například růženín. Při posílení chuti do života. Při pocitu osamělosti. Ale i pro prohloubení pocitu hluboké relaxace.

Modrá svíčka - Aplikuje se v oblasti štítné žlázy.

Použití: na posílení schopnosti komunikace, upřímnosti, schopnosti vyjádřit své pocity, názory, projevit svůj talent. Podporuje cestu ke své intuici pokud prastarým tvůrčím talentem pokud poslechu vnitřního hlasu. Současně k soucitu a sounáležitosti.

Fialová svíčka - Aplikuje se v oblasti třetího oka uprostřed čela.

Použití: pomáhá v době transformace pochopit změny, nebát se jich a přizpůsobit se novým podmínkám. Pomáhá na cestě duchovního rozvoje lépe pochopit souvislosti, podporuje meditaci a intuici. Někdy i jasnovidectví. Občas se doplňuje komparativní tyrkysovou barvou. Například přikládáním polodrahokamů tyrkysu, chryzokolu, labradoritu, zda Larimar. Zejména Larimar podporuje vstup do jiných dimenzí.

Bílá svíčka - Aplikuje se v horní části čela k odstranění psychických bloků.

Použití: Bílá barva zahrnuje celé spektrum barev a je nositelkou Kristovy energie. Představuje čistotu a nevinnost. Používá se na podporu pocitu jednoty se vším kolem nás av nás, rozlišení soucitu jako pozitivní energie a lítosti jako negativní energie. Podporuje naše uvědomění si, ať už cesty, poselství nebo každodenních činů a rozhodnutí. Přináší pochopení života a podporuje schopnost spojení naším Vyšším já.

 

Diagnostika
Někdy se stane, že po aplikaci zůstanou na papírku kolem svíčky drobné nečistoty. Kvalitní terapeut, který absolvoval kurz, z nich umí vyčíst, co znamenají. Jemný prášek - bakterie, otoky ... Pokud zjistíte, nugekty v prášku - jejich barva může určit jejich původ, problém a nemoc. Žluté a zelené nugetky - hnis, růžové a červené - krevní sraženiny a tromby, šedé a černé jsou kameny a písek. Po několika aplikacích bývají menší, až nakonec zcela zmizí.

Při domácím používání svíček se řiďte intuicí, vaším vnitřním lékařem. Například pokud máte migrénu zkoušejte si dávat svíčky nejen na spánky, ale i do oblasti žlučníku, či ledvin. Číňané totiž znají i ledvinovou a žlučníkovou migrénu. Buďte tvořiví a poslouchejte hlas svého těla. Přeji vám hodně radosti z léčení a tvůrčího přístupu ke svému zdraví. Ať vám tato nedoceněná terapie padne k užitku.

 

Ve spolupráci se serverem: www.blog.eugenika.sk