Jste zde


Homeopatická léčba infekcí horních cest dýchacích
Dr. John M. English

Toto je můj osobní výběr užitečných léků a jejich rozlišujících symptomů. Pokud jsme si jisti konstitučním lékem, můžeme ho použít v akutní situaci i za předpokladu, že není zjevně indikován. Vybrané rubriky pocházejí z Kentova repertoria a ze Synthesis. Přidal jsem některé poznámky, které je obtížné najít jinde. 

Které případy léčit
Kontraindikace léčby
- lehká onemocnění 
- choroby u převážně zdravých lidí, kteří mají nejdříve vysokou horečku krátkého trvání, po které se rychle zotavují 
- pacienti, jejichž odpovědi jsou nepřesvědčivé a dokonce ani rozsáhlá anamnéza není přínosem. V těchto případech se musíme spokojit s konvenčními prostředky léčby. 
- pacienti, u kterých je jisté, že se uzdravují 
Pochybné indikace k léčbě
- úzkostná matka požadující "něco" pro své dítě, i když jí vysvětlíte, že to opravdu není nutné (raději byste léčili její výraznou úzkost, ale pro to nepřišla a stejně by nesouhlasila) 
- hypochondrický dospělý. Tato situace je obzvláště obtížná, pokud dotyčný vyžaduje homeopatickou léčbu a manipulativně se svěřuje se svou preferencí pro tento způsob léčby 
- v případě, kdy současné příznaky mohou být reakcí na nedávno podaný lék, nic nepředepisujte 
Indikace k léčbě
- pacienti, u kterých očekáváte možné komplikace nebo delší období rekonvalescence 
- velmi malé děti a starší pacienti 
- pacienti s dalšími chorobami, jako je například cukrovka 
- pacienti, kteří přicházejí opožděně, v rozvinutém stadiu choroby a přirozená úzdrava není úplná 
- pacienti, kteří vykazují sekundární onemocnění nebo klinické zhoršení. Nejběžnější je zánět dutin, průdušek a průdušnice 

Vývoj onemocnění
Různé léky jsou indikovány v různých fázích. Některé můžeme předepsat ve více stádiích.
- Velmi časně, kdy může být horečka, žádná nebo nepatrná sekrece: Acon, Rumex (častěji u kašle), Ferr-p, Ars, Bell, Nux-v, Bry, Gels. (Není důvod používat Acon po prvním dni, nebo později, a proto nebývá tak často předepisován v ordinaci). 
- Fáze kýchání a tvorby hojné, vodnaté sekrece 
- Zhoustnutí sekrece a případná změna barvy 
- Začínající komplikace (zánět dutin, nikoliv dolní cesty dýchací) 
- Když nedošlo k ústupu obtíží, ale infekce se dostala do chronické fáze: Calc, Lyc, Sulph, Alum, Med, Psor, Tub-bov. a v poslední době také Carc. 

Tempo a charakter začátku onemocnění 
- Velmi rychlé: Acon, Bell, Rumex (kašel), Ars, Ferr-p, Justicia, Nux-v, Nat-m a Oscilloc. 
- Pomalejší nástup: Bry, Ip, Gels, Dulc. 
- Povaha změny symptomů: náhlé změny mezi stavem zdraví a nemoci 
u Bell, náhlý začátek a postupné zlepšování u Puls. 

Vyvolávací příčina (není vždy zjistitelná)
- Zármutek, smutek apod. v nedávné době může vyústit v nachlazení typu Nat-m. Dle mé zkušenosti k tomu dochází přibližně čtvrtý den po události. 
- Po vzteku: Cham, Nux-v. 
- Růst zubů u batolat: Cham. Calc-p, Kreos. 

Doba
Méně užitečné, než bychom čekali. Ve většině případů je přitom čas spojován s určitým lékem.
- Časně ráno: Caust, Kali-bi, Puls, Rhus-t. 
- 9 hod. ráno: Cham. 
- 10-11 hod.: dopoledne Nat-m. 
- Poledne: Nemohu doporučit žádný lék s horečkou pro tuto dobu. 
- Po 12. hod.: Puls. Užitečná a malá rubrika, ve vysokém stupni. (Je zde také Rhus-t, Sang. ale nikdy jsem je v této indikaci nepoužil.) 
- 16 hod.: Lycop a Sabad (ačkoliv tento lék není obvyklý pro horečku, symptomy nachlazení mohou být v této době horší) 
- 21 hod. a před půlnocí: Bry. Samozřejmě také další "večerní" léky, ale je jich tolik, že by to příliš nepomohlo. To samé platí o noční době, kdy se horší především děti. 
- Po půlnoci: Ars, Bell, Lach, soli Kalia, Merc, Nux-v, Puls, Rhus-t a další. 

Počasí a povětrnostní podmínky 
- Chladno, sucho a mrazivo: Acon, Nux-v, Bry, Caust, Hepar-s, Kali-c, Rumex. 
- Chladno, vlhko a déšť: Ars, Dulc, Kali-bi, Merc, Rhus-t. 
- Oteplení: Gels, Lach. 
- Jakákoliv změna počasí, nespecifikovaná: všechny léky již zmiňované; Am-c, Bell, Ip, Osilloc, Puls. 
- Zhoršení na čerstvém vzduchu nebo průvanem: Bell, Dulc, Kali-bi (někdy), Merc. Phos, Puls (navzdory tomu, že Puls a Phos po čerstvém vzduchu touží), Sabad, Sulph, Thuja. 
- Citlivost na studený vzduch, který dráždí sliznice: Camph, Ars, Hep, Kali-c, Nux-v, Phos. Tito pacienti popisují, jak dýchají přes kapesník, aby byl vdechovaný vzduch teplejší. 

Reakce na teplotu
- Nesnášenlivost horka: Ant-t, Apis, Bry, Cham, Ip, Kali-i, Kali-s, Ars-i, Iod. Další horkokrevné léky jsou Carc, Med a Sulph. Ačkoli je Tub-bov považováno za zimomřivý lék, často jsem ho používal u horkokrevných dětí. 
- Nesnášenlivost chladu (zimy: Acon, Ars, Bell) navzdory teplotě, je zde citlivost na průvan a vítr a potřeba přikrytí (Dulc, Gels) především při horečce (Hepar-s, Kali-c, Oscilloc, Kali-bi. Dále Merc, Phos, Rhus-t, Alum, Calc, Lyc, Sep, Sil, Thuja a mnoho dalších.) Většina dětí si nestěžuje na zimu, a proto je výskyt tohoto symptomu velmi hodnotný. 

Stadia ve vztahu k teplotě jsou detailně popsána v materiích medikách  a repertoriích, ale zřídka je najdete v jasné a snadno pochopitelné formě. Pokud najdete srozumitelný popis, může to být užitečné, ale například  v rubrikách "chlad střídá horko" a naopak, v kapitole "Horečka" Kentova repertoria, objevíte v obou rubrikách stejné léky, což není příliš užitečné. 
- Převážně zimomřivý nebo horko následuje chlad: Acon, Ant-t*, Ars, Bell, Eup-per, Hep, Iod*, Lyc, Merc, Nat-m, Nux-v, Puls*, Rhus-t, Sulph*. 
- Převážně horkokrevné nebo chlad následuje horko: Bell*, Bry, Calc*, Caust, Gels*, Nux-v*, Phos*, Puls*, Pyrog, Sulph. (* jde o určité překvapení, vezmeme-li v úvahu, že jejich reakce ve vztahu k teplotě jsou opačné; Merc. a Nux-v. jsou známé tím, že se necítí pohodlně ani v jednom směru.) 

Horečka a její manifestace
Během horečky může být normální obraz léku odlišný.
- Především Bell; Acon, Ferr-p, Nux-v, Nat-m, All-c, Bry, Eup-per, Rhus-t, Ars, Ars-i, Iod, Ip, Merc a jeho soli, Gels, Puls, Oscilloc. 
- Mnoho léků, například soli Kalia, nemají téměř žádnou horečku. Obecně většina zánětů horních cest dýchacích není provázená horečkou, především když se dostanou do ordinace. 

Symptomy mysli během horečky
Všímejte si především změn od normálního stavu, nebo zvýraznění již existujících (obvykle negativních) rysů.
- Otupělý a omámený: Bapt, Bry, Gels. 
- Nešťastný, smutný: Calc, Gels, Nat-m, Rhus-t. 
- Neklidný: Ars, Ars-i, Iod, Nux-v, Oscilloc, Rhus-t, Samb. 
- Vyděšený: Acon, Calc, Samb. 
- Úzkostný: Ars! Bry, Ip, Oscilloc, Puls, Rhus-t (ačkoliv jeho výraz není tak výmluvný ve srovnání s Ars. ) 
- Vyžaduje pozornost: Ars, Lyc, Stram, Puls, Phos. Poslední dva léky se chtějí neustále mazlit nebo chovat. 
- Odmítá pozornost, "jděte pryč a nechte mě být" : Bry, Nat-mur. 
- Nespokojený: Kali-c, Oscilloc, Puls. 
- Podrážděný: Bry, Cham, Ferr-p, Ip, Kali-i, Nux-v, Oscilloc, Sulph. Všimněte si rozdílného výrazu: Bry. je především tichá a klidná, ale reaguje podrážděně, když ji vyrušíte nebo na ni mluvíte. Cham. je neklidná, otevřeně vzteklá, křičí jako dítě. Ferr-p je většinou normální, ale něco nepatrného, jako třeba nesouhlas, může vyprovokovat náhlý výbuch vzteku. Nux-v. vztekle reaguje na nepohodlí. Ostatní jsou prostě mrzutí. 
- Vzrušení a/nebo delirium: Bell, Stram. Tato rubrika by mohla být rozšířená. Při prozkoumání repertoria odhalíme mnohem více, včetně různých emocí pro stejné léky. Pokusil jsem se upozornit na ty hlavní. 

Pocení a chybění pocení během horečky
Protože většina léků se potí, chybění tohoto příznaku je diagnosticky důležité. Acon. je suché od počátku, proto se tento pacient s pocením začne lepšit. Přesto tento rys chybí v rubrikách. Všimněte si léků, u kterých je pocení provázeno buď zlepšením, nebo zhoršením.
- Suché horko (alespoň v některých stadiích). Dále si všimněte rubriky "Pocení, chybí": Acon, Ars, Bell, Bry! Calc! Cham, Dulc, Ferr-p, Gels, Ip, Lyc, Nux-v! Phos, Puls, Rhus-t, Sulph. 
Všechny nahoře zmíněné léky se v určitém stadiu potí. Při silném pocení jsem nejčastěji používal následující léky: Ars, Bry, Eup-per, Hep, Merc, Nux-v, Puls, Rhus-t. 
- Pocení může být velmi silné u již zmíněných léků a ještě bych přidal Bapt. a Pyrog. 
- Pocení na jedné straně nebo na určitých částech těla jsem viděl zřídka. Pokud je výrazné, jde o důležitý příznak. Všimněte si Puls a Nux-v. 

Zimnice (chvění nebo třes)
- Bell, Bry, Cham, Eup-per, Gels, Hep, Merc, Nux-v, Rhus-t. Poslední dva léky po odkrytí. 
Většina z těchto léků se chvěje během záchvatů horka. Řekli bychom, že třes během stadia zimnice bude častější, ale nemáme takovou rubriku. Předpokládám, že většina zimomřivých léků, jako je Gels, Merc a Nux-v, se chvějí i při pocitu zimy. 

Žízeň nebo chybění pocitu žízně
Chybění pocitu žízně je méně obvyklé a užitečnější. 
- Bez žízně, během horečky: Ant-t, Dulc, Gels, Ip a Puls jsou vynikající. Všimněte si, že některé obvykle "žíznivé" léky mají období bez žízně: Ars, Caust, Phos. 
- Velká žízeň: Acon, Bry, Eup-per, Lach, Merc, Nat-m, Nux-v, Phos, Rhus-t a mnoho dalších. 
- Všimněte si zajímavé rubriky "žízeň před mrazením (třesavkou, zimnicí)": Ars, Eup-per, Hep, Nux-v, Puls. 
- Horko nebo mrazení, poté pocení, bez žízně: Am-m, Hep, Nat-m! Vzácná rubrika. 

Neklid
Všichni jsme si určitě všimli tohoto symptomu u febrilních pacientů. Přesto pro něj není rubrika, ani v kapitolách "Horečka" a "Mysl". Kapitola "Mysl" obsahuje "Neklid během zimnice" a "Neklid během horka".
- Acon, Ars, Bell, Eup-per, Gels, Oscilloc, Puls, Rhus-t. Doplnil bych Merc, který v těchto rubrikách chybí. 
Musíme porozumět několika různým typům neklidu: posedlost strachem, předpovídání smrti a neklid Acon; úzkostný strach Ars, který ho žene z místa na místo; vzteklý strach Cham, který poleví, když ho nosíte po místnosti (Ars) anebo ho prudce zvedáte nahoru a dolů; Nux-v je také vzteklý, protože se necítí pohodlně, především ve vztahu k teplotě; Rhus-t se necítí dobře fyzicky, jeho bolesti se zmírní pohybem; dokonce Bry, skvělý příklad zlepšení klidem a zhoršení pohybem, je neklidná, zdánlivě nucená změnit pozici za jakoukoliv cenu.

Charakter sekrece
Druhá fáze infekce je provázena hojnou, vodnatou nebo bezbarvou sekrecí. Sekrece může být nedráždivá nebo ostrá, pálivá nebo rozdírající pokožku. Podle repertoria to vypadá, že většinou jde o pálivou sekreci. Možná to tak bylo v minulém století, ale já takovou zkušenost nemám. S výjimkou malých léků, kde je určitá sekrece klíčovým příznakem, nenechejte se odradit od předepsání léků, když má pacient nedráždivou sekreci, ale dle učebnice by tento lék měl mít sekreci pálivou.
- Hojná, vodnatá, "odírající": Am-c, Am-m, Ars, Ars-i, All-c, Gels, Iod, Kali-i, Merc, Merc-c, Nat-m, Oscilloc, Sabad a další léky pro sennou rýmu. 
- Hojná, nedráždivá: Euphr, Puls. Bry zde není, ale může být. V další fázi hlen houstne. 
- Pokud sekrece zůstává bílá nebo průsvitná: Kali-m, Nat-m, Am-m. Kali-c, Oscilloc. 
- Žlutá sekrece: Ars-i, Aur, Calc, Hepar-s, Hydr, Kali-s, Lyc, Nat-c, Sil, Sulph, Syc-co. 
- Zelená nebo zelenožlutá sekrece: Dulc, Kali-bi, Kali-iod, Lyc, Merc, Nat-s, Phosph, Puls, Sep, Tub-bov, Thuja, Oscilloc. 

Oscillococcinum vidíme v moderních repertoriích zřídka. Zařadil jsem ho, protože má velkou podporu Francouzů. Sám jsem ho s úspěchem použil. Obraz tohoto léku není příliš jasný a výrazný. Je zde vybíravost, důraz na hygienu a časté mytí rukou.

Rozlišení barvy sekrece je užitečné, ale ne klíčové. Většina sekrecí zde popsaných je opět ostrá, dráždivá, ale především u solí Kalia a Natria tomu tak být nemusí. 
- Vláknitý hlen: Kali-bi, Hydr. Pokud jde o výrazný symptom, velmi užitečné. 
- Nepříjemný, odporně páchnoucí hlen: Calc, Hep*, Lyc, Merc*, Nat-c, Phos, Psor*, Sil, Sulph* (* moje volba z těch nejdůležitějších) 
- Další léky, některé ve vysokém stupni: Aur, většina solí Calc, Natria, Kalia, Lach, Puls, Sep, Thuj. 
- Krvavá sekrece. Krvácení z nosu v této situaci nesmí být zaměněno 
s prostou epistaxí. Důležité léky jsou: Acon*, Bell, Bry, Ferr-p*, Ip*, Lach, Merc*, Nat-m, Phos*, Psor, Sulph, Thuja, Tub. (*moje volba) 

Ucpaný nos
Stejný počet lidí si stěžuje jak na ucpaný nos, tak na uvolněnou rýmu. Dále jsou tu pacienti, kteří mají nos ucpaný za některých podmínek a uvolněný nos za podmínek jiných. Pokud jde o výrazný symptom, může být vodítkem ke správnému předepsání. 
- Ucpaný nos obecně, nejdříve: Ars-iod, Carb-v, Kali-bi, Lyc, Nux-v, Oscilloc, Samb, Sang; Sticta a Teucr, pokud jsou zde polypy (také Calc, Kali-bi, Sang, Thuja). 

Tato rubrika samozřejmě obsahuje všechny léky označené jako "pozdní": Iod, soli Natria a Kalia, většina solí Calc a Mag. Léky zmíněné výše tvoří můj zkrácený seznam. 
- Ucpaný nos, vpravo: Gels, Merc, Sulph, Teuctr. 
- Ucpaný nos, vlevo: Arum-t, Mag.m, Sin-n,. 
- Ucpaný nos, střídají se strany (zvýraznění přirozeného rysu, který si většinou neuvědomujeme): Gels, Kali-bi a Lac-c, které je hlavní volbou při střídání stran a zahrnuje i zánět dutin. Zajímavé je, že většina silně pravostranných nebo levostranných léků zde chybí. 
- Ucpaný nos v noci, sekrece ve dne: Am-c, Lyc, Nux.v, Samb. 
- Ucpaný nos, ráno: Calc, Hep, Kali.bi, Lyc, Phos. 
- Pobyt na čerstvém vzduchu zlepšuje: Phos, Puls a Kali-c. 
- Čerstvý vzduch zhoršuje: Dulc, Nat-m, Arg-n, Rhod, Rhus-t, Sulph. Poslední dva léky figurují v obou rubrikách, proto je musíme zvážit, kdykoli se pacient o čerstvém vzduchu vůbec zmíní. Dle mé zkušenosti je Sulphur v tomto ohledu spíše lhostejný. 

Kýchání
Všechny velké léky mají tento symptom a všechny se objevují i v mnoha podrubrikách. Musím přiznat, že pro mě nebyly užitečné. Justicia a Oscilloc hodně kýchají. 

Ztráta čichu
Tento symptom opět mají všechny léky. Je to obvykle spjato s chronickým průběhem, takže půjde pravděpodobně o hluboce působící léky.
- Především beru v úvahu: Hep, Kali-bi, Merc, Puls, Sang a Sil. Ostatní jsou pravděpodobně také užitečné. Překvapením v této rubrice je Bell, dokonce ve vysokém stupni. 

Zánět nosohltanu (postnasální katar) 
Alum, Caust, Hep, Hydr, Kali-bi, Nat-c, Nat-m.

Bolest v kořeni nosu
Alum, Ars, Bell, Gels, Hep*, Kali-bi*, Merc, Puls*, Sil, Syc-co. (*hlavní léky)

Zánět dutin (sinusitis)
- Akutní: Bell, Bry, Kali-bi, Kali-s, další soli Kalia, Lyc. Merc, Puls, Oscilloc. 
- Chronický: Calc, Lyc, Nat-c, Nat-s, Sil, Sulph, Syc-co, Thuja. 
- Pravostranný: Hep, Puls*, Sil*. 
- Levostranný: Kali-bi, Thuja. (* hlavní léky) 
Toto téma není v repertoriích příliš dobře zpracováno. Jsou zde malé rubriky jako např. "Nos-katar"; "Nos-bolest šířící se"; "Tvář-bolest šířící se"; "Hlava-bolest-katarální"; "Hlava-bolest-rýma, s"; "Hlava-bolest-kýchání"; "Hlava-bolest-čelo-kýchání"; "Hlava-bolest-čelo-šířící se do středních čelních dutin, z chronické rýmy"; "Hlava-bolest-šířící se-nos-nad kořen". Strana a modality budou velmi užitečné. 

Rýma a "funění" u dětí
Am-c, Nux-v, Samb.

Rozšíření zánětu
Nejčastěji dochází k šíření infekce do uší, spojivek, hrdla, hrtanu a dolních cest dýchacích. Není možné popsat vše podrobně v krátkém článku, proto se uchýlím ke zkrácení.
Slzení, během rýmy
jediná rubrika: All-c, Carb-v, Euphr, Just, Kali-c, Nux-v, Oscilloc, Puls.
Hrdlo
Je překvapivé, že nemáme rubriku, která by spojovala rýmu s bolestí  v krku. Pro zanícený, bolestivý a/nebo suchý krk spojený s běžnou virovou infekcí vyzkoušejte: Acon, Bell, Dulc, Ferr-p, Gels, Just, soli Kalia, Lyc, Merc, Oscilloc, Rhus-t. Chybění významných symptomů hrdla může být u Bry, Ip, Nat-m, Nux-v, Puls. 
Hrtan
Rubriky "Nos-rýma-zánět hrtanu" a "Hrtan-hlas-chrapot-rýma, během" jsou velmi podobné. Acon, Ars, Bry, Carbo-v, Caust, Hep, Just, Kali-bi, Mang, Merc, Oscilloc, Phos, Rumex, Spongia.
Kašel
Vyzkoušejte: Acon, All-c, Bell, Bry*, Cham, Euphr, Ferr-p, Ip, Just*, Kali-bi, Kali-i, Lyc, Nat-m, Rhus-t, Rumex a další chronické antipsorické léky. (*nejsou v Synthesis) 
Možná kašel následuje po rýmě nebo se rozvine později než nosní symptomy. Dobrou zkušenost mám především s Bry. Justicia je podhodnocený, malý lék, který někdy používám. Najdeme ho jenom v Boerickově M.M.

 

Převzato z časopisu British Homoeopathic Journal Vol.84 1995
Přeložil MUDr. David Skorunka

(Ve spolupráci s www.symbinatur.com)