Jste zde


Co obsahují šampóny?
Hana Křenková

Abyste rozuměli tomu, co vám seznam ingrediencí chce říci, je třeba nejdříve pochopit pravidla, kterými se musejí výrobci řídit při poskytování informací na etiketách.

Na výrobcích určených pro maloobchodní prodej, tedy i na těch používaných v salonech, musí být jednotlivé složky uváděny v sestupné tendenci (složky nejvíce obsažené jsou první) až po zastoupení pouhým jedním procentem. Složky, které tvoří méně než jedno procento celkového množství, se mohou uvádět v libovolném pořadí. Při označování výrobků prodávaných "přes pult", jakými jsou šampony proti lupům, antiperspiranty a pasty s obsahem fluóru, musí být na prvním místě uvedena jejich aktivní složka. Zbylé látky mohou být uváděny v sestupné tendenci nebo podle abecedy.

Nezapomínejte, že dokonce i některé výrobky v obchodech zdravé výživy, které o sobě prohlašují, že jsou přírodní, nemusejí nutně obsahovat pouze přírodní složky, ale i složky umělé nebo syntetické. Přečtěte si seznam ingrediencí. Rovněž byste měli brát v potaz, že alergické reakce mohou vyvolat jak přírodní, tak i syntetické látky. Následuje krátký seznam některých kategorií ingrediencí, které se nacházejí ve vlasové kosmetice spolu s ostatními aktivními látkami. Nejde o kompletní seznam. World Watch Institute odhaduje, že se široká škála přípravků, které každý den používáme, skládá asi ze 75000 různě kombinovaných látek. Mnohé z nich se nacházejí v naší kosmetice.

ANTIOXIDANTY

Jak už sám název napovídá, poskytují antioxidanty ochranu před oxidačními složkami, které mohou snížit kvalitu vlasové kosmetiky nebo poškodit vaše vlasy a pleť. Na oxidaci a vzniku nežádoucích vedlejších produktů se podílejí ozon, chlór, ultrafialové záření a mnohé další látky znečisťující životní prostředí.

Antioxidanty se nejčastěji používají jako konzervační prostředky potravin, které chrání jejich barvu, chuť a výživnou hodnotu. Stejným způsobem chrání i kosmetické výrobky a zcela nedávno bylo jejich použití rozšířeno i na ochranu vlasů a pleti. Kosmetické přípravky často používají přírodní antioxidanty, kam patří vitamin A, vitamin C, vitamin E (tokoferol), selen, zinek a aminokyselina cystein (získávaný z přesličky rolní), a také antioxidanty syntetické jako například butylovaný hydroxytoluen a trisodná či tetrasodná sůl kyseliny etylendiaminteraoctové.

ANTISEPTIKA

Antiseptika ničí nebo pozastavují růst mikroorganismů na pokožce hlavy, které mohou způsobit takové potíže jako tvorbu lupů. Dáváme přednost bylinkám jako přirozeným antiseptikům před méně šetrnými syntetickými variantami. Mezi antiseptické byliny se silným účinkem patří aloe, lopuch, heřmánek, rozmarýn a šalvěj. Silným antiseptikem je rovněž esenciální tea tree olej.

NOSIČE

Nosiče vytvářejí základ každého přípravku. "Přenášejí" aktivní složky. Bylinné extrakty (označované také jako "čaje") by měly v první řadě používat jako nosiče vodu, glycerin rostlinného původu nebo alkohol připravený z obilovin. Teprve až další v pořadí je propylen giykol.

CHELÁTY

Cheláty jsou látky, které na sebe pevně vážou nečistoty a dají se snadno spláchnout. Před syntetickými cheláty bychom měli dát přednost kyselině citronové, která vzniká ve většině rostlin.

DETERGENTY

Detergenty jsou syntetická mýdla, která se vyrábějí z různých chemických látek. V šamponech se využívá jejich čisticích vlastností. Fungují na principu emulgace tuků a suspendují částečky špíny na pokožce hlavy a ve vlasech, takže se dají smýt. Mnohé detergenty použité v šamponech mohou být potenciálně alergenní nebo nešetrné -včetně lauryl sulfátu sodného a NDELA (nitrosodietanolaminu), který je tVořen s TEA, DEA nebo MEA. Tyto látky jsou uvedeny v seznamu FDA jako potenciálně karcinogenní. Někteří výrobci používají nešetrné detergenty a poté přidají tlumicí roztok, aby snížili pH přípravku (míru kyselosti či zásaditosti). Mnohé z těchto látek nejsou biologicky odbouratelné -pořádně si přečtěte etiketu!

ZVLÁČŇUJÍCÍ SLOŽKY

Zvláčňující složky pozastavují ztrátu vlhkosti, v důsledku čehož mají změkčující a zklidňující účinek na pleť, pokožku hlavy a vlasy. Výborně prospívají suchým, poškozeným nebo špatně poddajným vlasům. Přirozeným zdrojem jsou všechny rostlinné oleje. Mezi syntetické zvláčňující látky patří minerální oleje (které mohou obsahovat karcinogeny) nebo silikony. Měli byste vědět, že syntetické látky s označením PEG-n mohou obsahovat 1, 4-dioxan, karcinogenní látku, která je vedlejším produktem výroby. Bylo dokázáno, že estery mastných kyselin jako cetyl a cetearyl způsobují u některých lidí při kontaktu s pletí ekzémy. Příčinou alergií a kožních zánětů mohou být také další estery. Pro příklad vybírám cetearyl, izopropyl, polyetylen, propylen a stearyl.

EMULGÁTORY

Emulgátory se přidávají do přípravků, aby udržovaly pohromadě tak rozdílné látky, jako jsou voda a olej. VytVářejí homogenní hmotu. Příkladem emulze je majonéza. Jedním z nejúčinnějších přírodních emulgátorů je lecitin. Je tvořen různými fosfolipidy (vedlejšími produkty zpracování sójového oleje a slepičích vajec). Fosfolipidy rovněž slouží jako přírodní hydratanty. Syntetické emulgátory jsou jakékoli alkoxylové alkoholy, všechny sloučeniny s MEA, TEA a MIPA a všechny sloučeniny s předponou PEG-nj nebo PEG. Všechny mohou být potenciálně karcinogenní vzhledem k možnosti kontaminace nitrosaminem.

VŮNĚ

Přírodním produktům dodávají vůni esenciální oleje. Pokud je na etiketě uvedeno pouze "vůně" bez další specifikace, jde pravděpodobně o syntetickou sloučeninu! Je dokázáno, že synteticky vyrobené vůně jsou v kosmetických přípravcích nejčastějšími příčinami vzniku přecitlivělosti (způsobují alergické reakce a citlivost na chemické látky).

HYDRATAČNÍ LÁTKY

Hydratační látky se používají proto, aby přitáhly do vlasů vlhkost a udržely ji tam. Tímto způsobem optimalizují pružnost, poddajnost a elasticitu vlasu. V důsledku vstřebávání vody dělají vlasy plnější a objemnější dojem. Hydratační látky také zamezují vysychání kosmetických přípravků. Mezi přírodní varianty patří glycerin a sorbitol. Nejčastěji používané syntetické hydratační látky zahrnují propylen glykol, butylen glykol, etylen glykol a polyetylen glykol (PEG, velmi alergenní). Propylen glykol je populární, protože je velmi účinný, ale mnoha zákazníkům způsobuje podráždění a záněty kůže. Poměrně bezpečná a účinná syntetická hydratační látka je izosteroyllaktylát.

LUBRIKAČNÍ LÁTKY

Lubrikační látky snižují tření mezi prameny vlasů a zároveň vlasy uhlazují a dodávají jim lesk. Vlasům prospívají, protože je chrání. Díky svým lubrikačním účinkům jsou často používány silikony a rostlinné oleje.

REGULÁTORY VLHKOSTI

Při vnějším použití na vlasy či pokožku regulátory vlhkosti vyzdvihují vnitřní vlhkost, obnovují hydrataci suchých vlasů a pokožky hlavy a zároveň zachovávají pružnost. Existuje celá řada přírodních regulátorů vlhkosti. Patří sem aminokyseliny, aloe vera, olej z pupalky dvouleté, olivový olej a lanolin. Mezi syntetické varianty patří cetylalkohol, dimeticon silikon, izopropyllanolát, myristat a palmitat.

KONZERVAČNÍ LÁTKY

Konzervační látky prodlužují přípravkům vlasové kosmetiky dobu použitelnosti (obvykle na tři roky), protože zabraňují jejich znehodnocení. Mají antimikrobiální povahu. Přírodními konzervačními látkami jsou olej z pšeničných klíčků, oleje s obsahem vitaminu E ve formě oleje a kyselina citronová. Příkladem obvykle používaných syntetických konzervačních látek, které jsou potenciálními alergeny, jsou parabeny, kvaternium-15 a imidazolidinylová močovina.

PROTEINY

Proteiny mohou vlas značně posílit tím, že se vážou na poškozená místa a vyplňují je. Naše volba směřuje do království zeleniny: pšeničné a sójové proteiny. (Mléčné proteiny také nejsou špatným tipem.) Syntetické proteiny jsou poměrně účinné. Po hydrolýze získávají velikost molekuly, která je pro vlas vhodná. Není známo, že by syntetické proteiny měly toxické účinky.

SIUKONY

Silikony jsou složité sloučeniny, které mají zvláčňující a lubrikační charakter. Po jejich aplikaci mají vlasy zvýšenou odolnost vůči vodě a teplotním výkyvům. Vlasy jsou pružné, chráněné a mají vysoký lesk. Nejlepší výsledky získáte, když na vlasy nanesete opravdu velmi malé množstVí. Při použití neadekvátní dávky se látka ve vlasech zbytečně hromadí a vlasy těžkou.

OCHRANNÉ FILTRY PROTI SLUNEČNíMU ZÁŘENÍ

Vlasy mohou být poškozené sluncem stejně snadno jako pleť či pokožka hlavy, zejména dnes, kdy má atmosféra ztenčenou ozonovou vrstvu. Slunce je silným zdrojem energie, který oxiduje pigment vlasů a poškozuje vlasové vlákno. Ochranné filtry (jako například benzofenon-4) do jisté míry chrání vlasy před poškozením. Určitou ochranu poskytují i pokožce hlavy. Jestliže vám řídnou vlasy nebo jste částečně plešatí, budete muset použít také ochranné sluneční filtry určené pro ošetření pleti.

POVRCHOVĚ AKTIVNí LÁTKY

Povrchově aktivní látky snižují povrchové napětí mezi látkami obsaženými v čistících prostředcích a umožňují snadnější rozptýlení přípravku. Povrchově aktivní látky se v přírodě vyskytují v rostlinách typu mydlice lékařské, juky a mýdlovník. Povrchově aktivními látkami jsou syntetické detergenty a přírodní mýdla (vyrobená z přírodních surovin -například z kokosového, palmového nebo olivového oleje). Mezi syntetické detergenty patří i PEG-8 (polyetylen gykol), který je považován za karcinogen. Všechny sloučeniny, které obsahují DEA, MEA, TEA nebo MIPA, mohou vytvářet nitrosaminy, o kterých je známo, že způsobují rakovinu. Některé novější syntetické povrchově aktivní látky se vyrábějí z mastných kyselin a cukru nebo z jednoduchých aminokyselin. Jsou pro naše použití vhodné, protože nejsou toxické, dají se biologicky odbourat a jsou velmi šetrné. Na etiketě je najdete označené jako sacharózu, polyglukózu nebo glutamát.

VITAMINY

Vitaminy jsou vstřebávány do různých vrstev vlasu, kde uplatňují své zvláčňující a antioxidační vlastnosti. Zvyšují také lesk vlasů. Mnohé šampony a kondicionéry obsahují pantenol nebo vitamin B5. Je dokázáno, že mají pro vlasy zásadní význam, posilují je i zpevňují a navíc jim dodávají lesk.

Zdroj: Přírodní péče o vlasy, Mary Beth Janssen, vydalonakladatelství Pragma

Uvedeno ve spolupraci se serverem www.victorie.cz