Jste zde


Make up jako od profesionála
Martina Špačková

Ať už se chystáte do společnosti, do práce nebo se prostě jen chcete líbit, nejspíš sáhnete po líčidlech. Jak to zařídit, aby váš make up vypadal jako od profesionála?

Chcete zvětšit oči?
Tabu jsou u malých očí černé linky, protože oko opticky zmenšují. Při výběru barvy očních stínů platí pravidlo, že světlé barvy zvětšují a tmavé zmenšují. Použijte tedy jemné, světlé tóny a naneste je od víček až k obočí. Těsně pod obočí ještě naneste velmi světlou barvu, která oko rozjasní. Na dolní víčko pak nezapomeňte použít bílou kajalovou tužku. Řasenkou nešetřete a pořádně naličte řasy. Pokud máte husté obočí, trochu jej protrhejte, aby více vyniklo oko.



Ideální tvar obočí
Hezké a pěstěné obočí dává vyniknout očím. Jak tedy vypadá ideální tvar obočí? Vezměte si dvě tužky a jednu přiložte mezi chřípí nosu a vnitřní koutek oka a druhou mezi chřípí a vnější koutek. Vše, co leží mimo tuto hranici, je nutné vytrhnout, hlavně chloupky rostoucí směrem k nosu, protože tzv. spojené obočí vytváří zachmuřený výraz. Chloupky vytrháváme vždy ve směru růstu a kůži trochu napneme, abychom si trhání usnadnili, a aby nebylo bolestivé. Pro ty, kterým pokožka zrudne, je nejlepší vytrhávat obočí večer před spaním. Pokud obočí naopak někde chybí, můžeme ho dočárkovat měkkou konturovací tužkou. Ta nesmí být příliš tmavá. Nekreslete linky přes celé obočí, ale jen jednotlivé čárky. Pak na obočí naneste trochu tužidla a lehce jej vykartáčujte. Pro ty, které mají světlé vlasy a tmavé obočí a nechtějí si je odbarvit, je vhodná zlatá tužka, kterou obočí pročárkují. Jestliže je vaše obočí příliš světlé, můžete si jej obarvit na tmavší odstín. V tomto případě je nejlepší navštívit kosmetičku nebo kadeřnici, které mají větší dovednost. Barva obočí by přitom měla ladit barvě vlasů. To stejné platí při zesvětlování obočí, například, když máte odbarvené i vlasy. Obočí si můžete i dotetovat, vyhnete se tím každodennímu domalovávání. Tetování rostlinnými barvami vydrží asi 2 až tři roky, není to doživotní záležitost, protože kůže pigment za určitou dobu absorbuje. Na obočí se často zapomíná a přitom lze pěkně upraveným a pěstěným obočím často velmi změnit výraz tváře a obličeje.

Pudr
Pudr je důležitým pomocníkem, protože nás zbaví lesklé kůže, dodává pleti sametový mat a zafixuje pleťový podklad. Když po nanesení podkladu ještě přepudrujete obličej, vydrží váš make up mnohem déle. Pudrem se dá retušovat. Pokud naneseme příliš mnoho červeně na tváře, stačí lehce přepudrovat a barva bude jemnější. To stejné platí o očních stínech. Před tím, než použijete oční stíny, použijte na víčka trochu pudru a teprve poté stíny, ty pak vydrží mnohem déle. Pokud si líčíte rty, naneste nejdříve jemně rtěnku, pak lehce přepudrujte a naneste další vrstvu rtěnky. Pudr se hodí i na nečistou pleť, ale v tomto případě ho nanášejte raději smotkem vaty, aby se zabránilo přístupu možných bakterií. Pokud máte nečistou pleť, je vhodné používat pudr, který obsahuje protizánětlivé přísady. Pokud se chystáte do společnosti a máte večerní šaty na ramínka a s výstřihem, nezapomeňte poprášit dekolt a ramena perleťovým pudrem, budete vypadat nádherně. Pudr se nanáší štětcem nebo labutěnkou. V obou případech platí, že na nich nesmí být příliš mnoho pudru, protože jinak se na obličej nenanese rovnoměrně. Proto štětec nebo labutěnku nejdříve ofoukněte nebo oklepněte u ruku.

Oční linky
Oko může bez oční linky působí poněkud nevýrazně. Stačí i velmi tenká linka a oko se rázem rozjasní. Oční linka by měla být buď černá, nebo takové barvy, která by ladila se stíny a s řasenkou, musí být vždy perfektně nalíčena a její tvar by měl být pokud možno dokonalý. Jak toho docílíme? Víčko nejdříve lehce přepudrujeme, aby linka déle vydržela. Existují linky v tekuté formě, které se nanášejí štětečkem, ale mnohem snadnější je použít oční tužku. Ta by měla být vždy pečlivě ořezaná. Linku začněte nanášet u vnitřního koutku oka. Samozřejmě, že nejlepší je udělat linku jedním souvislým tahem. Pokud se vám to ale nedaří, nejdříve si ji dopředu natečkujte a pak jednotlivé tečky spojujte. Jestliže se vám tvar příliš nepovedl, lehce linku smažte, schovejte ji za trochou pudru a pak znovu nakreslete. Světlá, nejlépe bílá oční tužka, se používá na dolní víčko, oko rozjasní a opticky ho tak zvětší. Oční linky si můžete také nechat vytetovat, je to však poměrně bolestivá záležitost, působí také tvrdým dojmem a pokud se vám pak linka nebude za čas líbit, těžko ji smažete tak, jak byste to udělala u té, kterou si sama namalujete.

Dokonalá ústa
Správně a profesionálně nalíčit si rty je malé umění. Rozmazaná nebo přetažená rtěnka působí nehezky. Oči a rty tvoří dominantu obličeje, proto správně nalíčenými rty můžeme pro vzhled udělat hodně a naopak. V první řadě je třeba si uvědomit, že čím jasnější a nápadnější barvu rtěnky zvolíme, tím dokonaleji a pečlivěji musí být nalíčena. Ženy s úzkým obličejem by se měly vyvarovat plně namalovaným rtům, což naopak sluší ženám s obličejem úzkým. Také platí jednoduché pravidlo, že lesklé a světlé barvy rty zvětšují a tmavé zmenšují, a pokud máme silný make up očí, měly bychom rty nalíčit decentně. Pokud chceme, aby nám rtěnka dlouho vydržela, začneme tím, že na rty lehce naneseme trochu pleťového podkladu. Konturovací tužkou obkreslíme rty, přičemž začneme od středu horního rtu směrem ke koutkům, na spodním vytvoříme jeden tah zleva doprava. Jestliže se nám nedaří souvislý tah, můžeme si natečkovat jednotlivé body těsně vedle sebe. Konturovací tužka by měla být ve stejné barvě jako rtěnka, případně o odstín tmavší. Samotnou rtěnku je nejlepší nanášet štětečkem, přesněji tak vykreslíme obrys. Přebytečné barvy se zbavíme ubrouskem sevřeným mezi rty. Na závěr lehce přepudrujeme. Jestliže nechceme mít suché a popraskané rty, neměly bychom zapomínat na balzám, který dodá rtům potřebnou vlhkost a udrží je vláčné. Výborně se osvědčí med, kterým na noc rty namažeme.

Kosmetické štětce
Dokonalý make up prostě bez pomoci různých štětců nevytvoříte. Investice do dražších štětců se vyplatí. Nekvalitní štětce pouští chlupy a lámou se. Jemný a špičatý štětec je ideální na nanášení tekutých očních linek. Navlhčete ho a pak jedním tahem vytvořte linku. Krátký a pevný štětec je nejvhodnější na obrysy kontury rtů. Štětec otřete o rtěnku a namalujte konturu. Zbytkem rtěnky pak ústa vymalujte. Oválný štětec slouží k nanášení očních stínů. Čím je menší, tím přesněji můžete vykreslit různé barevné přechody. Hustý štětec s dlouhými chlupy použijte, pokud chcete dodat vaší tváří zdravý nádech. Tímto štětcem můžete modelovat, korigovat, zvýrazňovat a osvěžovat váš obličej. Při nanášení práškové růže na líce se uplatní štětec se šikmou hranou. Na nanášení podkladového make upu použijte měkkou labutěnku. Nezapomínejte, že štětce musíte pravidelně udržovat a nejméně jednou týdně je umyjte v šamponové vodě a nechte usušit volně na vzduchu. To stejné platí i u labutěnek.



Uvedeno ve spolupráci se serverem www.victorie.cz