Jste zde


Léčivé koření
Iva Volfová

Koření nám neslouží pouze k dochucování jídel, ale mnohé jsou také velmi užitečné pro naše zdraví.

 

Koření často obsahuje množství léčivých látek jako jsou éterické oleje, látky bránící množení baktérií v těle nebo látky podporující tvorbu žaludečních šťáv. Vliv mají také na trávení a nemoci z nachlazení.


Anýz
Ve středověku se věřilo, že anýz má omlazující účinky a vliv na potenci. Používal se také na nespavost. Usnadňuje odkašlávání, pomáhá při křečích žaludku, trávení, plynatosti a migréně.


Bazalka
Bazalka se používá hlavně v italské kuchyni, do rajčat, fazolí, k přípravě drůbeže a ryb. Uvolňuje napětí, uklidňuje nervovou soustavu, podporuje zažívání, pomáhá při nevolnosti. Pěstuje se na záhonech (od června do podzimu), ale dá se pěstovat i v květináči.


Bobkový list
Používá se při dušení mas, do polévek, při zavařování okurek, omáček. Povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje zažívání. Při ochucování opatrně- jeho chuť je lehce nahořklá.


Černé koření
Používá se při přípravě mnoha jídel, je to univerzální koření, hodí se k masům, do polévek, pomazánek, omáček. Zlepšuje trávení, má antibakteriální účinky, podporuje krevní oběh.


Chilli
Chilli papričky se řadí k nejostřejším kořením. Některé jsou tak ostré, že mohou při doteku podráždit kůži. Hodně se užívají jako koření v tropech, kde nejenom zlepšují chuť jídla, ale také slouží v boji proti cizopasníkům. Mleté chilli najdeme ve worcesterské omáčce, tabascu a některých druzích kari.


Kmín
Kmín je vhodný k přípravě polévek, chleba, pečiva, do uzenin, zelí. Podporuje vylučování žluči a používá se proti nadýmání.


Máta
Máta je velmi známá léčivá bylinka. Obsahuje mentol, třísloviny a hořčiny. Podporuje chuť k jídlu, tlumí křeče zažívacího ústrojí, pomáhá při nadýmání, bolestech žlučníku, působí protizánětlivě, zevně se používá při revmatismu a vyrážkách. Vhodná je k inhalaci při rýmě a zánětu průdušek. Má velmi intenzivní chuť a tak ji do jídel přidáváme v omezeném množství. Je vhodná k dezertům, do salátů a k orientálním pokrmům.


Majoránka
Sliznice obsažené v majoránce posilují nervy. Pomáhá při zažívacích obtížích, plynatosti, nechutenství, průjmech, kašli a krvácivosti dásní. V kuchyni se přidává hlavně do bramborových jídel, polévek, mletých mas a čerstvá do salátů. Kvete v létě, stříhá se před rozkvětem a pak znovu obroste. Může se pěstovat na záhonech, ale také za oknem v květináči.


Fenykl
Fenykl se v kuchyni přidává do omáček, rybích nádivek, polévek. Má chuť podobnou anýzu. Podporuje trávení, vhodný je proti nespavosti a zvracení.


Koriandr
Tato bylinka pozitivně ovlivňuje trávení, je účinná proti plynatosti a působí mírně sedativně. Přidává se do salátů, omáček, na dochucení polévek a masa.


Kopr
Kopr je vysoká bylina s tmavozelenými lístky a je ceněna především pro svoje aroma (chuť kopru je příjemně sladká). Hodí se k rybám, do světlých omáček, okurek, tvarohu, majonéz. Pěstuje se venku na záhonech, ale dá se vypěstovat i doma za oknem. Má utišující účinky při nadýmání a křečích.


Kurkuma
Je to léčivá bylinka, která pročišťuje organizmus, snižuje hladinu tuku v krvi, je antibakteriální a podporuje trávení.





Uvedeno ve spolupráci se serverem www.victorie.cz