Jste zde


Drůbeží maso - proč mu dávat přednost?
Jana Křížková

Módní trendy, diktující být fit a nejlépe také štíhlý a mladistvě vypadající, jednoznačně dávají přednost konzumaci bílého masa, tedy drůbežímu a rybám, před masem červeným. Člověk je nicméně tvor hloubavý a raději než všeobecným pokynům dá jistě přednost přesvědčivým nebo alespoň konkrétním argumentům. Nabízíme tedy ty nejdůležitější.

 

Obsah kalorií mluví jasně pro drůbeží
Dbáme-li na štíhlou linii nebo o ni třeba teprve usilujeme, je drůbeží maso přirozenou volbou. Pochopitelně nemám na mysli tučné kachny nebo husy, ale kuřecí a krůtí maso. Pokud máme přístup ke zvěřině, také toto maso, správně a dietně upravené, je nejen chutné, ale také vhodné při redukční dietě. Pro srovnání:

Energie v KJ na 100 g masa:
kuře průměr
520
kuřecí prsa
430
krůta průměr
550
krůtí prsa
450
husa průměr
1470
kachna průměr
1610
králík průměr
680
bažant průměr
480
jelen průměr
430
koroptev průměr
460
srnčí kýta
430
hovězí přední
960
hovězí zadní
760
hovězí svíčková
620
jehněčí průměr
1140
mleté maso
1390
telecí kýta
580
telecí bok
930
vepřová krkovice
1200
vepřová kýta
850
vepřové libové
1000
vepřové prorostlé
1440-1990
filé z tresky
300
kapr
530
krab
400
krevety
310
losos
850
makrela
700

Skvělá chuť drůbežího
Drůbeží maso je křehké, přesto dostatečně jemné a šťavnaté, aby pro něj i průměrná kuchařka našla skvělé využití. Navíc je zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Pokud alespoň jedenkrát týdně do svého jídelníčku zahrneme také maso rybí, bez červeného masa se snadno obejdeme po stránce chuťové a tělu přitom poskytneme dostatečný zdroj nezbytných látek.
Protože kuřecí maso je jemné, při jeho zpracování bychom měli postupovat opatrně.

Drůběží maso je také zdravější
Také našemu zdraví mnohem více prospívá konzumace drůbežího masa. Tučné maso je totiž nejen na obtíž naší štíhlé linii, musíme také myslet na svůj cholesterol atd, kde červené maso prostě nevyhraje. V souvislosti s ptačí chřipkou se sice vyskytly obavy a také v jídelníčku u nás se projevily výkyvy v poptávce po drůbežím mase, tyto obavy ale nejsou na místě. Nemoc se může přenést pouze při kontaktu s uhynulým nebo živým zvířetem či jeho výkaly a peřím, virus se ale při teplotě nad 70 stupňů Celsia ničí, a to prakticky okamžitě.
U červeného masa existuje strašák v podobě „nemoci šílených krav“, tady ale rovněž pomůže jednoduchá tepelná úprava. Ovšem je zde jiný problém, o které se málo ví nebo alespoň málo mluví. Bylo prokázáno, že lidé, kteří pravidelně konzumují větší množství červeného masa nebo uzenin denně, jsou vystaveni až třikrát většímu riziku onemocnění rakoviny, a to především rakoviny střev.

Cena hraje také svoji roli
Drůbeží maso je pořád ještě levnější, než maso vepřové nebo hovězí. Trochu jinak je to pochopitelně s cenami krůtího nebo třeba králíka či rybího masa, ale pořád je ta cena poměrně výhodná.



Uvedeno ve spolupráci se serverem www.dieta-fit-hubnuti.cz