Jste zde


Recepty zdravé výživy aneb kuchařka na víkend - Zeleninová mňamka na sýrovém polštáři
Bohumil Přikryl

Ano, ano, nejen masem živ je člověk. A nejen člověk. Vemte si jenom co na světě existuje tvorů co by do svých mord, kusadel, zobáčků a co já vím kam ještě nevzali ani molekulu masa.
Tak jak už dnešní úvod naznačuje bude to jídlo bezmasé. Jak se u mne stalo snad dobrým zvykem nechám na vašich chuťových  kalíšcích jaké ingredience použijí.

500g zeleniny (i zmražené )
150g hub
1x tavený sýr (nebo druh podle vlastní chuti)
sůl
podle chuti koření,ale není nutné

Jakoukoliv zeleninu (mrkev, hrášek, brokolici, květák, kukuřici, růžičkovou kapustu) dále můžeme přidat buď žampiony nebo hlívu ústřičnou. Všechno dáme do kastrůlku na lžičce oleje orestujeme, osolíme a podlijeme troškou vody. Necháme do měkka dusit.
Až je zelenina měkká a voda téměř vydušená přidáme tavený sýr. Že by musel být ausgerechnet tavený, tak to nemusí. Skvělé je to i s Nivou nebo jiným sýrem výrazné chuti. Tvrdší sýr je ale potřeba nastrouhat. A můžeme baštit.
Ale přece ještě jedna maličkost. Pro ty z vás kteří si potrpíte na pikantnost mohu doporučit přidat půl malé lžičky koření podle vlastní chuti (grilovací, mexické, klobásové a spoustu jiných druhů).
Dobrou chuť a špekům zmar