Jste zde


Pravidelná snídaně součást boje proti obezitě
Doktorka.cz

Mladé dívky, které se vyhýbají snídani v plané naději, že jim to pomůže zhubnout, se mohou dočkat opačného efektu. Američtí vědci po desetiletém výzkumu dospěli k názoru, že lidé, kteří si v mládí dopřávají pravidelnou a solidní snídani, obsahující zejména obilniny, jsou v dospělosti méně náchylní k obezitě než ti, kdo toto první jídlo dne přeskočí.

Dívky, které ráno jedí, mají index tělesné hmotnosti (BMI) nižší než ty, které hladovějí. Tento index je ještě nižší u těch, které konzumují obilniny, upozorňují vědci.

Studii, do níž bylo zapojeno 2400 dívek, provedl výzkumný ústav lékařských věd v americkém Marylandu a uveřejnil ji v zářijovém čísle časopisu Journal of the American Dietetic Association.

"Nesnídat je to nejhorší, co můžete udělat. To je náš vzkaz mladým dívkám," řekl vedoucí studie Bruce Barton, který stojí v čele institutu v Marylandu.

Téměř každá třetí dospívající dívka v USA má podle americké dietetické společnosti nadváhu. Vědci to považují za velmi znepokojivou skutečnost vzhledem k tomu, že nadváha nabytá v dětství a mládí se v dospělosti jen obtížně odstraňuje.

"Ranní jídlo působí jako jakýsi startér metabolismu," vysvětlil Bruce Barton. "V době snídaně člověk ještě neumírá hlady, a je proto schopen si vybrat rozumně i svoje polední a večerní jídlo."

Další odborník na výživu profesor John Kirwan soudí, že výsledky studie odrážejí stravovací návyky a výběr potravin.

"Ti, kdo ráno pravidelně snídají, se stravují během celého dne rozumněji a nemají takovou tendenci konzumovat prázdné kalorie, tedy jíst potraviny, které obsahují převážně rychlé sacharidy, ale nikoli vitaminy a minerály," řekl. Naopak ti, kdo nesnídají vůbec, mají potom tendenci spořádat přes den více tučných jídel a mívají také nutkání něco chroupat i mezi jídlem, dodal Kirwan.



Zdroj: ČTK

Uvedeno ve spolupráci se serverem www.doktorka.cz