Jste zde


Zimní období v tradiční čínské medicíně
Petr Khür

Zimní období v tradiční čínské medicíně

Zimu vnímáme jako období chladu, který působí na tělo zvnějšku. Jak správně tušíte, abychom vyrovnali působení této jinové energie, je třeba tělo zahřívat. Zvláště pak ledviny, které spolu s močovým měchýřem tvoří prvek Voda a ten se přímo váže k zimnímu období.

 

Samozřejmě záleží na naší tělesné konstituci, resp. konstitučním typu a případné energetické dysfunkci těla.

Pokud jste Vlhký typ (Voda) jako já, je pro Vás doplnění jangu zvláště vhodné.

Na doplnění jangu je tedy dobré konzumovat vývary, vařené 8 a více hodin, z kostí zvířat či mořských řas, doplněné zeleninou, luštěninami. Doporučuji také jíst maso kuřecí, jehněčí a skopové. Za velmi vhodné považuji pokrmy zapečené v troubě, různé nákypy apod. Dále tofu, tempeh a trocha zázvoru také neuškodí.

Pokud ovšem trpíte prázdnotou jin, je dobré v tomto období doplňovat esenci ledvin. Tedy konzumovat potraviny jako jsou fazole azuki, černé sojové boby, mořské řasy, mořské i sladkovodní ryby, morek z kostí a další. Klasický čínský recept pro toto období je vývar z prasečích ledvin s bílou ředkví.




Hodnocení článku:

Hodnocení: 
0
Zatím nehodnoceno

Petr Khür

Zaměření:

Praktik Tradiční Čínské Medicíny.

Kontakt:

tcm@khur.cz

Web: www.khur.cz

Telefon: Nevyplněno



Další články autora
více