Jste zde


Zelenina k vínu
Doktorka.cz

Plzeňští vědci zjistili, že nejzdravější je pít víno v kombinaci s určitými potravinami, které obsahují kyselinu listovou. Je to zejména listová zelenina, ale i ovoce, obilniny a bílé či rybí maso. Kyselina listová totiž snižuje v těle hladinu látky homocystein, který je rizikovým faktorem při rozvoji chorob jako je srdeční infarkt, mozková mrtvice nebo demence Alzheimerova typu.

Výzkum provedli odborníci Ústavu klinické biochemie a hematologie Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Plzni. Podrobilo se mu asi 130 dobrovolníků. Vědci očekávali odpověď na otázku, zda je vhodnější dát si k vínu zdroj vitamínu B, tedy například chleba či sezamovou tyčinku, nebo raději zelí, které obsahuje kyselinu listovou, nebo špenát, červenou řepu či krevety, v nichž je přírodní látka betain. Došli k závěru, že optimální je přísun kyseliny listové. Betain sice hladinu homocysteinu snižuje, ale člověk by ho musel snít obrovské množství.

Účastníci byli rozděleni do šesti skupin zhruba po 25 lidech. Jedna užívala s vínem vitamin B6, druhá vitamin B12, třetí kyselinu listovou, čtvrtá betain a pátá neúčinnou látku (placebo). Šestá skupina byly ženy, které pily jen víno. První měsíc účastníci abstinovali, druhý měsíc pili 0,375 decilitru denně, (ženy jen dva decilitry), třetí měsíc byli bez alkoholu. Po každém měsíci se podrobili odběru krve.

Odborníci tak navázali na výzkum, který provedli před dvěma lety. Tato studie ukázala, že alkohol prokazatelně chrání před kornatěním tepen, protože zvyšuje HDL cholesterol. Zároveň však zvyšuje i hladinu aminokyseliny homocystein.

"Nechceme, aby naše studie byly brány jako propagace alkoholismu. Je evidentní, že alkohol je jed, který ničí játra a centrální nervovou soustavu. Chtěli jsme pouze poradit lidem, kteří jej pijí v malém množství," řekl listu vedoucí výzkumného týmu Jaroslav Racek.



Zdroj: ČTK

Uvedeno ve spolupráci se serverem www.doktorka.cz