Jste zde


Jíme proto, abychom žili, nežijeme proto, abychom jedli!
Radim Jakeš

Jíme proto, abychom žili, nežijeme proto, abychom jedli!

Základní vlastností každého živého organismu jsou: příjem potravy, trávení, vyměšování, pohyb a rozmnožování. Pokud zrovna aktivně neprovádí některou z těchto činností, pak spí. A neméně důležitou složkou je myšlení - uvědomování si své existence ve vztahu k okolí. Myslím, tedy jsem! Podstatnou a důležitou součástí je vazba na pevnou hmotu. Tak jsme poutáni ve světě hmotném.

 

Meditace, kontemplace, modlitba (ke svému podvědomí), pránické dýchání či dokonce nedýchání jsou zase spjaty s energií. Společně se spánkem je to naše pouto se světem energie, univerza. Ve stavu zazen, nirvány či samádhi jsme odosobnění, naše hranice těla se rozplývají a alespoň na čas jsme spíše energií, nežli tělem. Podobně je tomu i ve spánku, kdy dle přírodních nauk cestujeme astrálně.

Pro správné fungování potřebujeme dle, nejen Tradiční čínské medicíny obou. Vyplývá to již ze základního vztahu Yin – Yangu. Správný poměr je klíčem ke zdraví. Co kdybychom se vydali onou střední cestou? Stravujete se konvenčně a přitom míváte hlad? Přibýváte na váze? Pak jste pravděpodobně nutričně podvýživení.

Nikdy však není pozdě zkusit to jinak:

1. Jezme tehdy, když dostaneme skutečně hlad. Jen tehdy nebudete mít v žaludku zbytky předchozího jídla a vaše trávení tak bude mít možnost zanalyzovat přijatou potravu a namíchat ten správný koktejl trávicích šťáv a enzymů. Předejdete tak tvoření hlenů, průjmům či zácpám a jiným břišním nepohodám.

2. Dodržujte zásadu spojených dlaní. Dvě dlaně pevné stravy, jedna tekutin a zbytek vzduch. Jinak bude trávení neefektivní, vy unavení a obézní.

3. Pijte nejpozději 15 minut před jídlem a vůbec ne po jídle. Voda ředí cokoliv - včetně žaludečních šťáv. Lehké smočení rtů stejně jako malý doušek po jídle nevadí. Co vadí je typické české pivo po jídle, nebo pivo a talíř polévky před jídlem. Zkuste si dát polévku spíše po jídle. Pít začněte až tehdy, cítíte- li, že potrava je z větší části strávená, nejdříve hodinu po jídle. Neměly by to být chladné či ledové nápoje.

4. Nekombinujte příliš mnoho potravin a chutí. Podle chutí a složení stravy se vyloučí patřičné šťávy, enzymy a nastaví ph žaludku. Pokud máte v břiše galimatyáš, trávení se pozdrží, žaludek prověšuje, stejně tak i střeva. Stagnující potrava v tlustém střevě neodchází a vy jste zaplavováni zbytky a jedy z metabolismu.

5. Jídlo důkladně žvýkejte a jezte pomalu. Trávení, zvláště škrobů začíná v ústech. Důkladné rozmělnění potravy šetří energii potřebnou pro trávení a přeměnu látek. Jíte-li pomalu, dojde brzy k pocitu nasycení, které nepocítíte, zhltnete-li jídlo za deset minut.

6. Při jídle jezte, nesledujte televizi, ani nečtěte. Jídlo nám bylo poskytnuto plodivou silou přírody. Vzdejme jí a lidem, kteří nám potravu zprostředkovali čest tím, že budeme během jídla vnímat jeho chuť, konzistenci, barvu, vůni, tvar. Není to malé zážitkové divadlo?

7. Po jídle nevykonávejte těžkou práci či stresující činnost. Protože trávíme a spotřebováváme energii, chybí nám ve svalech. Při stresu může vzniknout stagnace jater, která může vést k akutní břišní příhodě bez fyzických důvodů. Nebo dojde k propadu Qi, vedoucí ke kýle, poklesu žaludku či střev, vyhřeznutí střeva, u těhotných žen k potratu. Nejlepší je chvíli posedět a krátce se projít na čerstvém vzduchu, abychom rozhýbali peristaltiku a zásobili trávení energií ze vzduchu.

8. Nejezte pozdě večer či na noc. Trávení vyžaduje energii, kterou v noci potřebujeme k regeneraci tkání, úklidu a vylučování odpadních látek. Jídlo snězené na noc přijde vniveč, odejde ve stavu řídké stolice, nebo způsobí zácpu. Je lepší hlídat si režim a najíst se s předstihem tak, abychom neměli hlad, než půjdeme spát.

9. Vyhněte se nakupování v hypermarketech. Pamatujte si, že trocha kvalitního jídla z místního obchodu, trhu, nebo od farmáře má větší přínos, než vrchovatý talíř pokrmů nastavovaných škrobem, sójou, vodou, pšenicí a mléčnou bílkovinou.

10. Když nemáte hlad, tak nejezte. Občas si i trávení potřebuje dát pohov. Nezapomínejte, že netrávíme pouze stravu hmotnou, ale i energii kolem nás. Pokud se upnete pouze k hmotným prožitkům a smyslům, přijdete o spoustu jiných věcí. Třeba o imunitu, intuici, vnímání energie kolem vás a další. Zahlenění se netýká pouze trávení, plic a dutin. Jsou to i akupunkturní dráhy, dopravující energii do celého těla. Pokud budou neprůchodné, budete se cítit omezení, uzamknutí ve svém těle a necitliví k okolí.

 

 





načítá se...

Hodnocení článku:

Hodnocení: 
5
Average: 5 (1 vote)

Radim Jakeš

Zaměření:

Tradiční čínská medicína (akupunktura, fytoterapie, výživa, masáže, cvičení)

Kontakt:

www.apnea4life.com

Web: www.korenyzdravi.cz

Telefon: 737 678 782



Další články autora
více