Jste zde


Správné stravování podle krevních skupin - skupina AB
Sofie Danae

Krevní skupina AB je stará méně než tisíc let a je ze všech čtyř základních krevních skupin nejvzácnější (vyskytuje se u 2 až 5 procent populace). Nezapadá pohodlně do žádné z ostatních kategorií, je biologicky zcela komplexní. V něčem se podobá krevní skupině A, v něčem připomíná skupinu B a částečně je také spojením obou.

 

 

Ve stravování podle krevních skupin lze říci, že většina potravin, nevhodných pro skupinu A nebo skupinu B jsou pravděpodobně špatné rovněž pro skupinu AB. Samozřejmě, existují i výjimky. Například rajčata - jak lidé s krevní skupinou A, tak i B, nesnášejí lektiny, obsažené v rajčatech. Naproti tomu lidé s krevní skupinou AB mohou jíst rajčata bez omezení.

 

Krevní skupina AB bývá většinou silnější a aktivnější, než usedlejší skupina A. Zřejmě to způsobuje jejich genetická paměť po dávných předcích se skupinou B, žijící ve stepích.

 

Jaké jsou vhodné, nevhodné nebo potraviny bez závažných účinků pro lidi s krevní skupinou AB?

 

MASO A DRŮBEŽ
Velmi prospěšné:jehněčí, králík, skopové, krůta
Neutrální: játra, bažant
Nevhodné:slanina, šunka, hovězí, srdce, vepřové, kuře, tetřev, slepice, telecí, kachna, křepelky, husa, zvěřina

 

MOŘSKÉ PRODUKTY
Velmi prospěšné: tuňák, mořská štika, štika, treska, kanic, plachetník, hejk, losos, makrela, sardinky, polorejnok mořský pstruh, jeseter, placka (ryba), ružich, měkkýši pstruh duhový
Neutrální: kapr, mečoun, sumcovité ryby, bělomasé ryby kaviár, ooun říční, čerstvý sleď, měkkýš abalone, slávky hřebenatka žralok, okounek, koruška, mořský jazyk, kalmar
Nevhodné:ančovičky, marinovaný sleď, barakuda, humr, vyza, uzený losos, halibut, chobotnice, škeble, ústřice, žáby, garnát, krabi, želvy, raci, treska skvrnitá, úhoř, platýs

 

MLÉČNÉ VÝROBKY A VEJCE
Velmi prospěšné: sýr cottage, kefír jogurt, mozzarella, sýr Feta, Ricotta, kozí sýr, kysaná smetana (netučná), kozí mléko
Neutrální: syrovátka, jarlsburg, čedar, neufchatel, krémový sýr, odstředěné nebo 2 % mléko, eidam, sójový sýr, ementál, sójové mléko, guda, švýcarqský sýr, gruyére
Nevhodné:americký sýr, hermelín, měkký plísnový sýr, zmrzlina, plísňové sýry, parmezán, máslo, provolone, pomáslí, plnotučné mléko

 

OLEJE A TUKY
Velmi prospěšné: olivový olej
Neutrální:olej z tresčích jater, olej ze lněného semínka, olej z řepky olejky, podzemnicový lej
Nevhodné:kukuřičný olej, sezamový olej, bavlníkový olej, slunečnicový olej, saflorový olej

 

OŘECHY A SEMÍNKA
Velmi prospěšné: kaštany, arašídové máslo, arašídy, vlašské ořechy
Neutrální:mandlové máslo, játra liči, mandle, pistácie, para ořechy, kešu, hikorové ořechy
Nevhodné: lískové oříšky, sezamová semínka, mák, slunečnicové máslo, dýňová semínka, slunečnicová semínka, sezamové máslo

 

LUŠTĚNINY
Velmi prospěšné: strakaté fazole, červená sója, modré fazole, zelená čočka, červené fazole
Neutrální:bob obecný, zelené fazole, fazole cannellini, fazole jicama, fazole severní, fazolové lusky, semena tamarindu, červená čočka, bílé fazole, zelený hrách, čočka obecná, hrachové lusky
Nevhodné:fazole aduke, fazole měsíční, fazole azuki, černooký hrách, černé fazole, fazole barbanzo

 

CEREÁLIE
Velmi prospěšné:jáhly, rýžové otruby, ovesné otruby, rýžové burizony, ovesná mouka, pšenice špalda
Neutrální:amarant, drcená pšenice, ječmen, sójové lupínky, rýžová kaše, sójové granule, pšeničná kaše, pšeničné otruby, müsli, pšeničné klíčky
Nevhodné:pohanka, pohankové krupky, kukuřičná kaše, kukuřičné lupínky (cornflakes)

 

CHLÉB A PEČIVO
Velmi prospěšné: chléb z hnědé rýže, žitný křehký chléb, chléb z naklíčených zrn, žitný vita chléb, 100 % žitný chléb, chléb ze sójové mouky, křupavý chléb, chléb z naklíčené pšenice, proso, rýžový koláč
Neutrální: pšeničné bagety, pečivo z ovesných otrub, tvrdá pšenice, bezlepkový chléb, vicezrnný chléb, chléb z pšenice špaldy, vločkový chléb Ideal, pečivo z pešničných otrub, pšeničné macesy, chléb z celozrnné pšenice, chléb s vysokým obsahem bílkovin
Nevhodné:kukuřičné pečivo

 

OBILÍ A TĚSTOVINY
Velmi prospěšné: ovesná mouka, rýžová mouka, rýže basmati, hnědá rýže, žitná mouka, bílá rýže, divoká rýže, mouka z naklíčené pšenice
Neutrální:kuskus, mouka z pšenice špaldy, ječná mouka, bílá mouka, mouka z tvrdé pšenice, mouka z celozrnné pšenice, mouka obsahující lepek, těstoviny ze semoliny, grahamová mouka, špenátové těstoviny
Nevhodné:pohankové krupky, těstoviny z topinamburů

 

ZELENINA A HOUBY
Velmi prospěšné: mangold, kapusta, červená řepa, listová hořčice, brokolice petržel, květák, pastnák, celer, brambory, okurka, naklíčená vojtěška, listy pampelišky, tofu, tempeh, lilek, česnek, všechny druhy sladkých brambor
Neutrální:chřest, mrkev, bambusové výhonky, kerblík, čínské zelí, čekanka, červené zelí, koriandr bílé zelí, štěrbák, kmín, roketa setá, fenykl, zelená cibule, zázvor, červená cibule, křen, španělská cibule, kedlubna, žlutá cibule, hlávkový salát, červené brambory, salát Bibb, bílé brambory, salát Boston, dýně, salát ledový, tuřín, salát římský, šalotka, houby, špenát, houby portobello, růžičková kapusta, hlíva ústřičná, všechny druhy tykve, houby enoki, řepa, ibišek jedlý, rajčata, zelené olivy, vodnice, řecké olivy, kaštan jedlý, španělské olivy cuketa
Nevhodné:artyčok obecný, černé olivy, slunečnice topinambur, zelená paprika, avokádo, naklíčená ředkvička, bílá kukuřice, červená paprika, žlutá kukuřice, žlutá paprika, fazol měsíční, ředkvičky, houby abalone, naklíčená sója mungo, houby shiitake

 

OVOCE
Velmi prospěšné:třešně, grapefruit, klikve, kiwi, sušené fíky, citrony, čerstvé fíky, ananas, angrešt, tmavé blumy, černé hroznové víno, zelené blumy, hroznové víno concord, červené blumy, zelené hroznové víno, červené hroznové víno, Loganova ostružina
Neutrální: jablka, španělský meloun, meruňky, vodní meloun, ostružiny, nektarinky, borůvky, papája, černý rybíz, broskve, červený rybíz, hrušky, datle, švestky, bezinky, rozinky, maloplodý pomeranč, maliny, limety, jahody, meloun canang, mandarinky, ananasový meloun, muškátový meloun, maloun casaba, vánoční meloun
Nevhodné: banány, granátové jablko, kokosový ořech, opuncie, pomeranče, reveň, mango, tomel

 

ŠŤÁVY A TEKUTINY
Velmi prospěšné: šťávy - zelí, klikev, mrkev, hroznové víno, celer papája, černé třešně
Neutrální: jablečná šťáva, ananas, jablečný mošt, švestky, meruňky, voda s citronem, okurka, grapefruit, zeleninové šťávy (doporučených druhů)
Nevhodné: pomerančová šťáva

 

KOŘENÍ
Velmi prospěšné:kari, miso, česnek, petržel, křen
Neutrální:agar, máta kadeřavá, třtinový cukr, melasa, bazalka, hořčice (sušená), bobkový list, muškátový oříšek, bergamot, paprika, sirup z hnědé rýže, máta peprná, kardamom, jamajský pepř, karob, rýžový sirup, kerblík, rozmarýn, pažitka, šafrán, čokoláda, šalvěj, skořice, sůl, hřebíček, saturejka, koriandr, sójová omáčka, hnědý cukr, majoránka, římský kmín, bílý cukr, kopr, tomarind, mořská řasa dulse, estragon, med, tymián, kelp, kurkuma, javorový sirup, vanilka
Nevhodné:nové koření, chilli, mandlový extrakt, bílý pepř, anýz, tapiok, ječný slad, jablečný ocet, kapary, červený vinný ocet, kukuřičný škrob, bílý vinný ocet, kukuřičný sirup, želatina, černý pepř, kajenský pepř

 

CHUŤOVÉ PŘÍSADY
Velmi prospěšné: organismu prospěšné přísady pro tuto skupinu nejsou, zvláště se vyhněte kečupu
Neutrální: džem (z přijatelného druhu ovoce), pyré (z přijatelného druhu ovoce), majonéza, hořčice, salátové dresinky (nízkotučné z přijatelných složek)
Nevhodné:kečup, kyselá marináda, marinovaný kopr, worcesterská omáčka, sladká marináda

 

BYLINNÉ ČAJE
Velmi prospěšné : vojtěška, zelený čaj, lopuch, hloh, heřmánek, kořen lékořice, třapatka, šípky, zázvor, list jahodníku, ženšen
Neutrální: kajenský pepř, šalvěj, ptačinec, třezalka, pampeliška, sarsaparila, bez černý, americký jilm, vodilka, mateřídouška, jablečník obecný, kozlík lékařský, moruše, sporýš, petržel, bříza bělokorá, máta peprná, kůra dubu bílého, list maliníku, řebříček, šťovík
Nevhodné:aloe, jetel luční, podběl, reveň, vlákna kvetoucí kukuřice, senna, pískovice řecké seno, kokoška pastuší tobolka, hořec, šišák, chmel, divizna, lípa

 

RŮZNÉ NÁPOJE
Velmi prospěšné: obyčejná káva, káva bez kofeinu, zelený čaj
Neutrální:pivo, červené víno, minerální voda, bílé víno, sodovka
Nevhodné:destiláty, černý čaj bez kofeinu, cola, obyčejný černý čaj, různé limonády

 

POTRAVINY PODPORUJÍCÍ VÁHOVÝ PŘÍRŮSTEK
Červené maso, fazol obecný a fazol měsíční, semínka, kukuřice, pohanka a pšenice.
POTRAVINY PODPORUJÍCÍ VÁHOVÝ ÚBYTEK
Tofu, mořské produkty, mléčné produkty, zelená zelenina, mořské řasy, ananas.




Použitá literatura: Výživa a krevní skupiny, Dr. Peter J. D'Adamo a Catherine Whitney