logo stránky

Jste zde


Správné stravování podle krevních skupin - skupina A
Sofie Danae

Krevní skupině A velmi prospívá vegetariánská strava - je to vlastnost, kterou zdědili po svých usedlejších a méně bojovných prapředcích. Proto pokud nahradí stravu živočišného původu např. sójovými bílkovinami, obilnými zrny a zeleninou, nejspíš velmi brzy sami pocítí, jak to na jejich organismus - a to jak tělo, tak psychiku - má blahodárný vliv. Pro citlivé lidi s touto krevní skupinou je nesmírně důležité, aby jejich strava byla co možná nejvíce v přírodním stavu, čistá, organicky vypěstovaná bez vlivů civilizačního pokroku zpracování potravin. Jejich imunitní systém je nesmírně háklivý, proto jsou lidé s touto krevní skupinou obvykle náchylní k srdečním chorobám, rakovině a diabetu. Protože však pozitivním aspektem genetické výbavy lidí s krevní skupinou A je schopnost maximálně využít to, co příroda nabízí, lze pomocí správné životosprávy naklonit ručičku osudu trochu příznivějším směrem.

 

 

Co se metabolismu týče, v mnoha ohledech je krevní skupina A přesným opakem skupiny 0. Zatímco živočišné potraviny u krevní skupiny 0 urychlují metabolický obrat a zvyšují jeho účinnost, u skupiny A mají zcela opačný účinek. Lidé s krevní skupinou A mají problém s trávením červeného masa a mléčných výrobků.

 

 

A zde je tabulka vhodných, nevhodných a nebo neutrálních potravin pro lidi s krevní skupinou A:

 

 

MASO A DRŮBEŽ
Velmi prospěšné: žádné maso není zcela vhodné
Neutrální: kuře, slepice, krůta
Nevhodné: slanina, tetřev, kachna, králík, srdce, křepelka, skopové, bizoní maso, vepřové, šunka, zvěřina, játra, hovězí maso, bažant, husa, telecí, jehněčí

 

 

MOŘSKÉ PRODUKTY
Velmi prospěšné: kapr, pstruh mořský, makrela, bělomasé ryby, siven duhový, sardinky, kanic, hlemýždi, mořská štika, treska, okounek, polorejnok, losos
Neutrální: tuňák, mořský mečoun, ružich, žralok, jeseter, štika, koruška, abalone (měkkýš), okoun říční, plachetník
Nevhodné: ančovičky, měkkýši, škeble, raci, platýs, hřebenatka, kaviár, vyza, krab, úhoř, ústřice, barakuda, placka (ryba), sumcovité ryby, chobotnice, žáby

 

 

MLÉČNÉ VÝROBKY A VEJCE
Velmi prospěšné: sójový sýr, sójové mléko
Neutrální: kozí sýr, jogurt s ovocem, mozzarella - nízkotučný sýr, jogurt, kefír, ricotta, kozí mléko, mražený jogurt
Nevhodné: plísňové sýry, krémový sýr, podmáslí, gruyére, čedar, karlsberg, 2% mléko, cottage, máslo, gouda, plnotučné mléko, parmezán, šerbet, syrovátka, měkký plísňový sýr, ementál, hermelín, camembert, zmrzlina, provolone, odstředěné mléko

 

 

OLEJE A TUKY
Velmi prospěšné: olej ze lněného semínka, olivový olej
Neutrální: olej z tresčích jater, olej z řepky olejky
Nevhodné: kukuřičný olej, saflorový olej, bavlníkový olej, podzemnicový olej, sezamový olej

 

 

OŘECHY A SEMÍNKA
Velmi prospěšné: arašídy - podzemnice olejná, arašídové máslo, dýňová semínka
Neutrální: mandle, mandlové máslo, jedlé kaštany, lískové ořechy, hikorové ořechy, pekanové ořechy, sezamové máslo (tahini), slunečnicové máslo, slunečnicová semínka, sezamová semínka, piniové oříšky
Nevhodné: para ořechy, kešů, pistácie

 

Produkty pro zdraví nakupujeme na ProZdraví.cz

LUŠTĚNINY
Velmi prospěšné: fazole azuki, zelená čočka, zelené fazole, červená sója, čočka obecná, černé fazole, hrách černooký, fazole aduke, červená čočka, strakaté fazole
Neutrální: bob obecný, zelený hrách, fazolové lusky, bílé fazole, fazole cannellini, fazole jicama, hrachové lusky
Nevhodné: fazole garbanzo, červené fazole, modré fazole, fazol měsíční, fazol obecný, semena tamarindu

 

 

CEREÁLIE
Velmi prospěšné: Amarant, pohanka, pohankové krupky
Neutrální: ječmen, ovesná kaše, rýžová kaše, pšenice špalda, ovesné otruby, kukuřičná kaše, rýžové otruby, kukuřičné lupínky (cornflakes), burizony, jáhly
Nevhodné: škrob, pšeničné otruby, drcená pšenice, pšeničné klíčky, pšeničná kaše, müsli

 

 

CHLÉB A PEČIVO
Velmi prospěšné: chléb ze sójové mouky, rýžový koláč, chléb z naklíčených zrn, chléb z naklíčené pšenice
Neutrální: pšeničné bagety, 100% žitný chléb, křehký chléb, chléb z pšenice špaldy, suchary z ovesných otrub, kukuřičné suchary, žitný křehký chléb, vločkový chléb, chléb z hnědé rýže, žitný Vita chléb, bezlepkový chléb, proso
Nevhodné: tvrdá pšenice, pšeničný maces, suchary z pšeničných otrub, vícezrnný chléb, vysokoproteinový chléb, anglické suchary, celozrnný pšeničný chléb

 

 

OBILÍ A TĚSTOVINY
Velmi prospěšné: pohankové krupky, rýžová mouka, žitná mouka, těstoviny z topinamburů, ovesná mouka
Neutrální: kuskus, těstoviny z pšenice špaldy, hnědá rýže, bílá rýže, mouka kvinoa, mouka z naklíčené pšenice, mouka z tvrdé pšenice, divoká indiánská rýže, mouka z pšenice špaldy, bulgur, mouka z ječmene, rýže basmati, grahamová mouka, mouka obsahující lepek
Nevhodné: bílá mouka, špenátové těstoviny, celozrnná pšeničná mouka, těstoviny ze semoliny

 

 

ZELENINA A HOUBY
Velmi prospěšné: artyčoky, ibišek jedlý, brokolice, žlutá cibule, listy pampelišky, dýně, křen, řepa, pórek, římský salát, mangold, okra (bamia), čekanka, pastinák, česnek, naklíčená vojtěška, kedlubna, vodnice, slunečnice topinambur, červená cibule, mrkev, petržel, tempeh, špenát, kapusta, tofu
Neutrální: chřest, ředkvička, červená řepa, salát Bibb, celer, okurka, bambusové výhonky, fenykl, květák, salát ledový, avokádo, štěrbák (endivie), kmín, salát Boston, kerblík, houby abalone, bílá kukuřice, listová hořčice, zelená cibule, všechny druhy tykve, mořské řasy, cuketa, koriandr, houby partobello, zelené olivy, naklíčená ředkvička, šalotka, řeřicha, houby enoki, žlutá kukuřice, naklíčená sója mungo, tuřín, roketa setá, růžičková kapusta
Nevhodné: čínské zelí, španělské olivy, lilek, batáty, houby shiitake, rajčata, zelená paprika, bílé zelí, žlutá paprika, houby, bílé brambory, řecké olivy, červené zelí, červená paprika, měsíční fazole, červené brambory, černé olivy, sladké brambory

 

 

OVOCE
Velmi prospěšné: meruňky, ananas, třešně, červené blumy, čerstvé víky, citrony, borůvky, zelené blumy, sušené fíky, rozinky, ostružiny, tmavé blumy, klikev, švestky, grapefruit
Neutrální: jablka, meloun casaba, datle, španělský meloun, černé hroznové víno, broskve, červené hroznové víno, granátové jablko, maloplodý pomeranč, meloun canang, červený rybíz, jahody, angrešt, nektarinky, zelené hroznové víno, tomel, kiwi, maliny, černý rybíz, vánoční meloun, bezinky, vodní meloun, hroznové víno Concord, hrušky, Loganova ostružina, opuncie, limeta
Nevhodné: banány, reveň, ananasový meloun, papája, mango, muškátový meloun, kokosové ořechy, mandarinky, pomeranče

 

 

ŠŤÁVY A TEKUTINY
Velmi prospěšné: ovocné šťávy a koncentráty z - meruňky, ananasu, grapefruitu, černých třešní (srdcovky), celeru, mrkve, švestek a voda s citronem
Neutrální: jablečná šťáva, jablečný mošt, šťáva ze zelí, okurek, hroznové víno, klikev, zeleninové šťávy v souladu s povolenými druhy zeleniny
Nevhodné: šťáva z pomeranče, papáji, šťáva z rajčat

 

 

KOŘENÍ
Velmi prospěšné: ječný slad, sójová omáčka, zázvor, miso (sójový výtažek), česnek, melasa, tamari (druh sójové omáčky)
Neutrální: agar, sušená hořčice, máta, mandlový extrakt, nové koření, muškátový oříšek, anýz, paprika, bobkový list, jamajský pepř, kardamom, šafrán, pažitka, saturejka, hřebíček, tamarind, kukuřičný sirup, tymián, kari, mořské řasy dulse, řasa kelp, oregano, bazalka, máta peprná, sirup z hnědé rýže, rozmarýn, kerblík, sůl, skořice, bílý cukr, kukuřičný škrob, estragon, římský kmín, vanilka, med, javorový sirup, třtinový cukr, petržel, bergamot, rýžový sirup, karob, šalvěj, čokoláda, hnědý cukr, koriandr, tapiok, majoránka, kurkuma, kapr, křen
Nevhodné: kapary, jablečný ocet (cidre), kajenský pepř, bílý pepř, černý pepř, vinný ocet bílý, želatina, vinný ocet červený, chilli

 

 

CHUŤOVÉ PŘÍSADY
Velmi prospěšné: hořčice
Neutrální: džem (z přijatelných druhů ovoce), sladká marináda, salátové dresinky (nízkotučné přijatelného složení), marinovaný kopr, kyselá marináda, želé z přijatelných druhů ovoce
Nevhodné: kečup, majonéza, worcesterská omáčka

 

 

BYLINNÉ ČAJE
Velmi prospěšné: vojtěška, zelený čaj, heřmánek, americký jilm, zázvor, hloh, lopuch, třezalka, pískavice řecké seno, ženšen, aloe, šípky, třapatka (echinacea), kozlík lékařský, ostropestřec mariánský
Neutrální: ptačinec, divizna, černý bez, list maliníku, chmel, senna, lípa, bříza, sporýš, moruše, pampeliška, máta peprná, vodilka, sarsaparila, kořen lékořice, šišák (Scutellaria), mateřídouška, řebříček, podběl, petřžel, hořec, šalvěj, jablečník obecný, kokoška pastuší tobolka, list jahodníku, kůra dubu bílého
Nevhodné: kajenský pepř, šťovík, reveň, jetel luční, vlákna kvetoucí kukuřice

 

Produkty pro zdraví nakupujeme na ProZdraví.cz

RŮZNÉ NÁPOJE
Velmi prospěšné: obyčejná káva, červené víno, zelený čaj, káva bez kofeinu
Neutrální: bílé víno
Nevhodné: pivo, limonády, obyčejný černý čaj, soda, minerálky, destiláty, černý čaj bez kofeinu

 

 

POTRAVINY PODPORUJÍCÍ VÁHOVÝ PŘÍRŮSTEK
Maso, mléčné výrobky, fazol obecný, fazol měsíční, pšenice
POTRAVINY PODPORUJÍCÍ VÁHOVÝ ÚBYTEK
Rostlinné oleje, potraviny ze sóji, zelenina, ananas




Použitá literatura: Výživa a krevní skupiny, Dr. Peter J. D'Adamo a Catherine Whitney

Další spousta zajímavých informací je dostupná na stránkách www.zdrava-vyziva.net.