Jste zde


Sója a výrobky z ní
Kamila Bednaříková

Sója je zdroj velmi kvalitních plnohodnotných rostlinných bílkovin, které jsou biologicky hodnotnější než bílkoviny luštěnin nebo obilovin.

Sója pochází z Číny, kde ji znali už před 5 000 lety. Obsahuje typické aminokyseliny, které se normálně objevují jen v mase a dále velké množství nenasycených tuků. Je to velký zdroj bílkovin, které mnoha lidem chybí. Tato výjimečná luštěnina obsahuje řadu esenciálních aminokyselin, je dobrým zdrojem minerálů, vlákniny, železa, vápníků, fosforu, hořčíku, vitaminů řady B. Zpravidla obsahuje 35% bílkovin, 30% škrobů, 18% tuků s poměrně značným podílem lecitinu. Z hlediska bílkovin odpovídá 1 kg sóji asi 2,5 kg telecího masa nebo 8 litrům kravského mléka. Sójové boby obsahují fytoestrogeny, které pomáhají upravovat zvýšenou hladinu ženských hormonů a snižují výskyt rakoviny prsu. Sója má velmi kladný vliv na diabetes, pomáhá zpomalit přístup glukózy do krevního oběhu a řídit stav cukru v krvi, je prevencí před aterosklerózou. Vláknina v sóji má ladný vliv na střeva a zabraňuje vzniku žlučových kamenů. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, je prevencí proti cévním onemocněním. V zemích, kde se sója často konzumuje, mají menší výskyt rakoviny.

Účinky na organismus:
- aktivuje metabolismus bílkovin
- pomáhá při únavě
- podporuje vylučování tekutin z těla
- zlepšuje vstřebávání bílkovin, vápníku a železa
- dodává elán
- působí protizánětlivě
- zlepšuje zrakovou ostrost
- podporuje krvetvorbu
- příznivě ovlivňuje růst buněk

SÓJOVÉ VÝROBKY

Tofu
Tofu je to měkký sýr, který má ve 100 gramech 12,9 gramů bílkovin, 4,0 gramů tuků, 0,1 gramů sacharidů, 9,1 gramů vlákniny. Je bohaté na draslík, vápník, železo, magnezium, stopové prvky a vitaminy řady B.

Celé sójové boby
Sójové boby jsou cenným zdrojem bílkovin a vlákniny. Připravujeme je jako ostatní luštěniny, mohou se i opražit.

Sójová mouka a krupice
Vyrábí se z pražených sójových bobů rozemletých do jemného prášku. Sójová mouka neobsahuje lepek, sójová krupice je podobná sójové mouce a obsahuje vysoké množství proteinů.

Lecitin
Je extrakt ze sójového oleje a používá se v potravinářství jako emulgátor ve výrobcích s vysokým obsahem tuků a olejů.

Miso
Miso je hladká pasta ze sójových bobů, obilovin, soli a kultury používaná k ochucení polévek, omáček, dresingů apod.

Natto
Natto jsou fermentované, uvařené sojové boby, které se mohou přidávat do polévek a zeleninových pokrmů.

Okara
Je to drť vlákniny vznikající při výrobě sójového mléka, přidává se jako vláknina do koláčů a čajového pečiva.

Sójový olej
Vyrábí se přírodní extrakcí ze sójových bobů, neobsahuje cholesterol a má větší množství polynenasycených tuků.

Sójové omáčky
Sójová omáčka je tmavě hnědá tekutina vyrobená ze sójových bobů, které podlehly fermentačnímu procesu.

Sójové mléko
Sójové mléko má vysoce kvalitních proteiny a vitaminy řady B.

Uvedeno ve spolupráci se serverem www.victorie.cz