Jste zde


Snídaně pro zahřátí, energii a štíhlou linii
Doktorka.cz

Podle principů čínské medicíny je nejvhodnější teplá snídaně. Mléčné výrobky či tropické ovoce působí na organismus chladivými a zvlhčujícími (hlenotvornými) účinky, což oslabuje energii sleziny. Nedostatek energie a tepla narušuje spalování potravy a způsobuje ukládání vody a tuku v tkáních. Další příčinou vlhkosti je čerstvý chléb, který často způsobuje nadýmání a je těžko stravitelný.

 

Teplá snídaně z vařeného obilí v kombinaci s kompotem či zeleninou má naproti tomu zahřívací účinek a je pro organismus lehce stravitelná.


Čínská medicína doporučuje například následující snídaně:

  • jáhly
  • zeleninový či masový vývar
  • vařené obilné vločky
  • míchaná vajíčka
  • polenta
  • žitná krupice
  • vařené obilí


Jídla lze upravovat na slano s přidáním zeleniny a bylinek nebo na sladko s dušeným ovocem a skořicí.


Obilí si lze předvařit vždy dva až tři dny do zásoby a nakrájené ovoce lze rychle podusit v malém množství vody.


Teplá snídaně dodá energii pro celé dopoledne zejména v chladnějším období roku.


U lidí trpících nadváhou, hypoglykémií (sníženou hladinou krevního cukru) a velkou chutí na nezdravé sladkosti může takováto forma snídaně způsobit zázraky.


Též vegetariáni, kteří se chtějí v chladném, středoevropském klimatu vyhnout nedostatku energie a krevní nedostatečnosti, mohou vyzkoušet výhody teplých snídaní.


Určitě by tyto snídaně měli konzumovat všichni, kdo trpí častým vnitřním chladem.




Uvedeno ve spolupráci se serverem www.doktorka.cz