Jste zde


Barevná typologie, aneb co vám nejvíce sluší
Bohdana Krejčíková

Chtěla byste si koupit novou halenku, ale váháte, jestli světlou nebo tmavou? Chcete změnit make up, ale nejste si jista, jaký odstín zvolit? Každé z nás sluší něco jiného, protože každá patříme k jinému typu.

 

Jarní typ
Tyto ženy mají nazlátlý tón pleti a jejich kůže je nejsvětlejší ze všech typů. Také vlasy bývají světlé s medovým nádechem nebo narezavělé. Oči jsou modré nebo hnědé. Make up by měl být svěží, jasný, s pastelovými odstíny, na víčka a lícní kosti naneste broskvovou barvu. Řasy naličte hnědou řasenkou, nikoli černou a rty světlečervenou nebo růžovou rtěnkou. Při oblékání vynechejte tmavé, intenzivní barvy, ve kterých byste vypadala starší. Ideální barvy jsou světlé, jasné, v celé paletě odstínů od nažloutle zabarvené až růžovou, broskvovou, meruňkovou, lososovou a korálovou a teplou žlutou. Nejtmavší barvy, které jarnímu typu sluší, jsou světlá námořnická modř, jemná fialová, teplá čokoládová hněď a stříbřitě šedá (jinému odstínu šedé by se měly tyto ženy vyhnout).


Letní typ
Barva kůže prozradí ženy letního typu- je velmi světlá, s namodralým tónem. Pokud si nejste jista, jestli máte právě takovou pokožku, zkuste se podívat na vaše zápěstí, kde se odstín rozezná nejlépe. Vlasy bývají často blond, které časem ztmavnou. Oči jsou modré, zelenošedé nebo hnědé. Oční stíny volte v chladných barvách, pěkně vypadá modrošedá, šedá nebo fialová. Tváře zvýrazněte trochou růžové, aby nevypadaly bledě a na rty použijte jemné odstíny růžové nebo fialové. Váš šatník by měl být v barvách červené, modré, žluté, ale vždy by měly být zvoleny chladnější odstíny.


Podzimní typ
Pleť těchto žen je dozlatova zabarvená, broskvová, vlasy mají červený odstín, nebo alespoň červený třpyt v hnědých vlasech. Oči jsou tmavohnědé, někdy i modré. Podzimní typ má při líčení možnost volit z velkého výběru barev, snad nejvíce mu ale sluší červenohnědá. Použijte ji tedy při líčení očí, rtů i řas. Ideální pro všechny podzimní typy jsou teplé tóny hnědé od barvy šampaňského, přes zlatobéžovou, rezavou až po nejtmavší čokoládovou. Všechny zlaté a narudlé odstíny hnědé vypadají na ženě tohoto typu výborně, vhodná je i zelená barva v odstínu olivové, barva khaki, petrolejová a tmavá jedlová zeleň. Podzimní typy jsou jediné, které vypadají výborně v zářivé oranžové, vyhnout by se však měly všem výrazným růžovým odstínům.


Zimní typ
Pro tento typ je charakteristická světlá pleť s namodralým odstínem, tmavé vlasy a vždy velmi výrazné oči- ať už jsou modré, hnědé nebo zelené. Těmto ženám sluší stříbrné šperky a mohou si dovolit jasné červené nebo růžové rty, modré nebo zelené oční stíny. Černá linka zdůrazňující tvar oka sluší tomuto typu nejvíc ze všech ostatních. Obočí je většinou tak tmavé, že nepotřebuje zvýraznění. Chybou při oblékání jsou bledé odstíny, ve kterých vypadají mdle, naopak ženy zimního typu si mohou dovolit křiklavé a výbušné barvy. Všechno, čeho se ostatní typy musí vyvarovat, zimnímu typu sluší, jako například ostře bílá s černou. Tento typ ožívá v kontrastech - mezi barvou pleti a vlasů i mezi barvou bělma a očních panenek. Základ šatníku by měla tvořit černá nebo námořnická modř, ke které budou příslušet kontrasty- růžová, žlutá a hlavně jasně červená, kterou si může dovolit opravdu pouze zimní typ.




Uvedeno ve spolupráci se serverem www.victorie.cz